Podczas pisania strony HTML w notatniku (w notatniku dlatego,ze w szkole wymygaja,aby była napisana w notatniku) napotkałem problem z tłem strony. Wiec tak chcaiłęm,aby strona internetowa posiadała tło z jakiegoś obrazka oczywiscie z rozszerzeniem jpg. Po wpisaniu <body background="obrazek.jpg " >…</body> i zapisaniu na stronie nic się nie pojawia. Chyba,ze korzystam ze złego tag’u? Prosze o pomoc.
To co powiedział kolega wyżej + zwróć uwagę na wielkość znaków w nazwie obrazka. Ponadto jesteś pewien, że grafikę masz w jpg? (upewnij się, że rozszerzenie również jest napisane małymi literami)
Obrazek jest umieszczony w folderze razem ze stroną html. Wszystko jest pisane małymi literami i tak samo zapisuje. Obraz jest z internetu pobrane we właściwościach pisze jpg. Rozszerzenie jest napisane małymi literami.
Ja podczas robienia mojej strony miałem tak, że musiałem napisać rozszerzenia niektórych obrazków z wielkiej litery, np. “obrazek.PNG”. Być może u ciebie też trzeba napisać “obrazek.JPG” lub “obrazek.JPEG” zamiast “obrazek.jpg”. U mnie pomogło. Poza tym, we właściwościach na pewno nie będzie podane rozszerzenie obrazka z wielkiej lub małej litery, więc warto spróbować.
Nie przesadzaj. Dużo zależy od wieku uczniów. W jakimś tam wstępnym okresie nauczania dopuszczalne jest moim zdaniem stosowanie różnych uproszczeń i to się robi we wszystkich przedmiotach.
Nie bez powodu fachowcy mówią np. o prematematyce, a nie matematyce w nauczaniu początkowym.