[html] otwieranie stron w ramce co pare sekund


(K Zet) #1

Cześć, jestem swieżakiem i moje pytanie brzmi: chciałbym zrobić coś takiego ze co parę sekund wyświetla sie inna strona w ramce. Czy jest to w ogóle do zrealizowania? Niżej ukazałem kod mniej wiecej pokazujący idee tego działania. Pozdrawiam

[size=3]html
head
    meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /
    titleStrona główna/title
/head
frameset cols="40%,*"
    frameset rows="50%,*"
        frame src="test.html" name="lewagorna" /
        frame src="test.html" name="lewadolna" /
    /frameset
    frame name="prawa" src="[url=http://www.onet.pl]http://www.onet.pl[/url]" /
                        src="[url=http://www.interia.pl]http://www.interia.pl[/url]" //po1 sekundzie
                        src="[url=http://www.wp.pl]http://www.wp.pl[/url]"      //po2 sekundzie
                         src="[url=http://www.kwejk.pl]http://www.kwejk.pl[/url]"      //po3 sekundzie
                          src="[url=http://www.demotywatory.pl]http://www.demotywatory.pl[/url]"      //po4 sekundzie
/frameset
/html[/size]

(-Puma-) #2

Pewnie jest to do zrobienia (zmiana strony) ale portale mają zabezpieczenie przed wyświetlaniem w ramce a tego już nie da się obejść.


(ra-v) #3

W javascript jest możliwe

http://www.w3schools.com/jsref/met_win_setinterval.asp

http://www.w3schools.com/jsref/prop_win_frames.asp

Pryz użyciu funkcji setInterval jesteś wstanie co ustalony czas wykonywać jakieś polecenie, w tym wypadku może być to zmiana atrybutu src dla wybranego iframe.


(Dimatheus) #4

kzklozet , na forum używamy polskich znaków diakrytycznych (ą, ć, ę, ń i tak dalej). Proszę - korzystając z przycisku Edytuj (na dole pierwszego posta po prawej stronie) - wyedytować swój post. Zignorowanie tej prośby będzie skutkować przeniesieniem tematu do kosza.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(K Zet) #5

poprawione, przepraszam

 

 

zakładam że portal nie ma takiego zabezpieczenia, te strony są przykładowe.

 

spróbuję w js ale wolałbym html, przeglądarka może mieć blokade na js :slight_smile:


(-Puma-) #6

W html tego nie zrobisz, JS jest blokowany bardzo rzadko i nie ma co się tym przejmować.


(Drobok) #7

Weź pod uwagę że bez bufora strony nie zdążą się załadować.


(K Zet) #8

ok dzięki, temat do zamknięcia :slight_smile: