HTML w podstronach czy PHP?

Witam!

Zabrałem się za pisanie aplikacji komercyjnej i nieźle mi to idzie ale mam jeden problem.Nie za bardzo wiem czy strony takie jak index.php, menu.php lepiej napisać w statycznym HTML który będzie zawierał tylko niektóre zaincludowane funkcje czy lepiej stronę generować dynamicznie tj.napisać kolejny zbiór funkcji odpowiadający za rysowanie strony.

Proszę o odpowiedź bowiem na tym etapie projektu jest to dla mnie ważna kwestia.Dodam że do tej pory robiłem robiłem HTML z zaincludowanymi funkcjami.

Współczuje temu dla kogo robisz stronkę. Dowiedz się co to frameworki php, systemy szablonów.

Jeśli to mała strona, a Ty jesteś początkujący w PHP, to includuj pliki, a resztę pozostaw w HTML.

Jeśli masz czas uczyć się skomplikowanych frameworków, które są istnymi kombajnami, to też warto, ale tutaj jest już wyższa szkoła jazdy i warto sobie z tego zdać sprawę. Wszystko jednak zależy od złożoności projektu i czasu, którym dysponujesz.

Marcineez a skąd Ty wiesz co ja wiem a co nie?Tak się składa że wiem sporo o tych dwóch rzeczach które wymieniłeś.Dodatkowo piszę stronę dla społeczności ludzi za darmo.Nie chcę korzystać z frameworków bo chcę wszystko stawiać od podstaw.

Qrzysio czyli to w jaki sposób zapiszę podstrony zależy od złożoności projektu tak?

Wszystko - jak sam napisałeś - zależy od ciebie. Jednak myśląc zdrowo-rozsądkowo to przy prostych stronach idzie się na łatwiznę, gdyż w razie zmian wygląd/struktury nie ma wielu wdrożeń widoków i można sobie poszperać samemu w plikach. W dużych aplikacjach z kolei od razu tworzy się szereg róznych narzędzi, aby na wypadek większej przebudowy nie trzeba było edytować setek plików.

Nie wiem jaki system tworzysz, nie wiem na jaką skalę jest to przedsięwzięcie. Musisz się sam nad tym zastanowić. To czy wyskorzystasz include() czy gotowe funkcje z frameworka nie ma większego znaczenia. Działać i tak będzie. Chodzi tylko o automatyzację na wypadek większej przebudowy/zmian w systemie i tutaj musisz podjąć decyzję jak sobie to ogarniesz na wypadek właśnie większych zmian/modernizacji. Po prostu zanim zaczniesz poświęc trochę czasu na planowanie i pomyśl co w ajki sposób potrafisz i chcesz zrobić. Powodzenia.

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź.Myślę że jednak przy najbliższej aktualizacji zmienię wywoływanie stron przez funkcje PHP bo jak pomyślę trochę w przód(tak jak mówisz o planowaniu) to jednak statyczny html w pliku o rozszerzeniu .php nie na wiele się zdaje, tym bardziej że napisałem sam moduł który pozwala na edycję całego kodu aplikacji przez kod zawarty w pliku zewnętrznym.Moduł ten insertuje odpowiednie fragmenty kodu do poszczególnych plików aplikacji.Jeszcze raz dziękuję Qrzysio i myślę że jednak będę odchodził od HTML. :slight_smile:

Oczywiście za pomoc i rozwianie wątpliwości poleciały plusiki do Ciebie. :slight_smile: