Huawei B618s-22D i tryb Bridge (mostu)

Wiele osób szuka jak to zrobić. B618s-22D nie jest popularnym modelem, ale ja to zrobiłem bardzo prosto i w brew pozorom bez jakichś dużych kombinacji, odblokowywania czegokolwiek. Tyle, że jest to wersja z firmwarem Generic, a nie brandowanym przez T-Mobile lub PLAY w Polsce.

Szukałem w ogóle czy są jakieś nowe wersje firmware i Google mnie zaprowadziło na stronę easyfirmware: https://easy-firmware.com/index.php?a=downloads&b=folder&id=340
Niestety, żeby cokolwiek pobrać trzeba wykupić na conajmiej tydzień za 15 Euro. Zaryzykowałem.

Pobrałem firmware nowszy, sprawdziłem w plikach PDF, które były po rozpakowaniu ZIP-a i zgadzały się dla tego modelu. Zaktualizowałem, chociaz dobrałem firmware nie po numerkach wersji tylko po dacie ich ukazania, która znalazłem w plikach PDF. Po aktualizacji:

[list=1]
[]Wersja Polska firmware
[
]Możliwość przypisania do MAC adresu na stałe adresu IP
[]W ustawieniach Zabezpieczenia pokazuje podłączone urzadzenia głównie po WiFi
[
]Tryb mostku (bridge)
[/list]

Poniżej plik z obrazem, z mojego dropboxa:

Zrzuty ekranu po aktualizacji i z ustawieniami trybu mostku oraz opis jak ten tryb działa i z jakim routerem.

Opis:

Logujemy się na stronie Huawei B618s-22D, wchodzimy w Zabezpieczenia i na dole mamy tryb Mostku.
Zaznaczamy włącz tryb mostka.
Po uruchomieniu nadal działą nam Wi-Fi, nie wyłącza tego więc trzeba wejść WLAN i podstawowe ustawienia WLAN i wyłączyć 2.4Ghz jak i 5Ghz.

Na Huawei B618s-22D mozemy się logowac jak dotej pory i w ustawieniach System i Informacje o urządzeniu obserwować np. parametry sygnału LTE/3G, reszta opcji wyłączona. Mozna też wybrac ponowny rozruch jeśli chcemy uruchomić z poziomu strony konfiguracyjnej Huaweia.

Są tez firmware-y do popularnych B525, 528,529 i 715 Huawei-a routerów, ale nie wiem jakie dokłądnie i nie mam jak przetestowac. Z tego co wiem firmware brandowany przez operatora mobilnego ma blokadę, którą trzeba zdjąc, żeby wgrac firmware Generic.

Działa z TP-Link Archer C6 V2.0

Zrzuty:

1 polubienie

Witam,

czy ma ktoś już soft do B618s-22D oznaczony jako B618s-22d_WEBUI_81.100.33.02.1217?
Co on wnosi?

1bigblue1

Na tym forum nie dożyjesz odpowiedzi an to pytanie :stuck_out_tongue:

Szkoda. Szukałem po google innych for i wątków dotyczących tego tematu. Ale nic nie znalazłem :frowning:

Bo Huawei praktykuje zasadę, Ź nie udostępnia firmwate-u jak Asus, D-Link, Zyxel tylko musisz dac do serwisu i ci wgrają. Ja mam B525s-23a od T-Mobile. Przetsał czytać karty SIM. Zareklamowałem. Wzieli wysłali do serwisu, napisali, że wgrali nowy firmware, a że miałem swój Zyxel LTE4506 i na nim wszystko działa po odbiorze olałem Huaweia. Nagle teraz siedze w domu, myślę sprawdzam. Karta SIM dalej nie działa w nim, a firmware zapisałem sobie numerki wersji przed oddaniem dalej te same. Nic nie zrobili. Udowodnie im to?? Niby jak? Lezy ten Huawei i sie kurzy. To są urzadzenia gdzie raz wgrają firmware i tyle. Nawet jak jest nowy firmware to jeszcze nie spotkałem się, żeby router Huaweia sam znalazł nową wersje i chciał się zaktualizować.

Operatorzy to wciskają bo huawei im daje za pół darmo w dodatku z brandowanym firmwarem pod operatora, który nie ma w ogóle aktualizacji potem. Skoro operator daje za 1 zł lub 9 zł to kto to kupuje w sklepie? Tylko desperat. Ja kupiłem wspomnianego Zyxela bo ma fabrycznie tryb mostu bez kombinacji i reszta idzie przez Asus RT-N18U w domu :slight_smile:

O rzesz K***a Mać!

A myślałem że tp-link i jego wsparcie do bramy (później się nie znamy!) jest słabe.

To równorzędny S**t :slight_smile: