Wiele osób szuka jak to zrobić. B618s-22D nie jest popularnym modelem, ale ja to zrobiłem bardzo prosto i w brew pozorom bez jakichś dużych kombinacji, odblokowywania czegokolwiek. Tyle, że jest to wersja z firmwarem Generic, a nie brandowanym przez T-Mobile lub PLAY w Polsce.
Szukałem w ogóle czy są jakieś nowe wersje firmware i Google mnie zaprowadziło na stronę easyfirmware: https://easy-firmware.com/index.php?a=downloads&b=folder&id=340
Niestety, żeby cokolwiek pobrać trzeba wykupić na conajmiej tydzień za 15 Euro. Zaryzykowałem.
Pobrałem firmware nowszy, sprawdziłem w plikach PDF, które były po rozpakowaniu ZIP-a i zgadzały się dla tego modelu. Zaktualizowałem, chociaz dobrałem firmware nie po numerkach wersji tylko po dacie ich ukazania, która znalazłem w plikach PDF. Po aktualizacji:
[list=1]
[]Wersja Polska firmware
[]Możliwość przypisania do MAC adresu na stałe adresu IP
[]W ustawieniach Zabezpieczenia pokazuje podłączone urzadzenia głównie po WiFi
[]Tryb mostku (bridge)
[/list]
Poniżej plik z obrazem, z mojego dropboxa:
Zrzuty ekranu po aktualizacji i z ustawieniami trybu mostku oraz opis jak ten tryb działa i z jakim routerem.
Opis:
Logujemy się na stronie Huawei B618s-22D, wchodzimy w Zabezpieczenia i na dole mamy tryb Mostku.
Zaznaczamy włącz tryb mostka.
Po uruchomieniu nadal działą nam Wi-Fi, nie wyłącza tego więc trzeba wejść WLAN i podstawowe ustawienia WLAN i wyłączyć 2.4Ghz jak i 5Ghz.
Na Huawei B618s-22D mozemy się logowac jak dotej pory i w ustawieniach System i Informacje o urządzeniu obserwować np. parametry sygnału LTE/3G, reszta opcji wyłączona. Mozna też wybrac ponowny rozruch jeśli chcemy uruchomić z poziomu strony konfiguracyjnej Huaweia.
Są tez firmware-y do popularnych B525, 528,529 i 715 Huawei-a routerów, ale nie wiem jakie dokłądnie i nie mam jak przetestowac. Z tego co wiem firmware brandowany przez operatora mobilnego ma blokadę, którą trzeba zdjąc, żeby wgrac firmware Generic.
Działa z TP-Link Archer C6 V2.0
Zrzuty: