Witam,
mam bardzo podobny problem z tym samym modemem - E372u. Przez 5 tygodni modem działał bez zarzutu i nagle przestał - Mobile Partner wyświetla komunikat “Urządzenie zostało rozłączone lub jest niedostępne”. System to Windows 7, 64-bit.
Ciekawym objawem jest to, że system co chwilę wykrywa nowe urządzenie usb (pendrive i modem), rozpoczyna instalację sterowników i po chwili przerywa operację jakby urządzenia zostały odłączone. Nie instaluje się ani jako modem, ani jako pendrive.
Sprawdziłem modem podłączając go do innych komputerów: na innym laptopie zachowywał się identycznie (nie działał), a na stacjonarnym działał idealnie.
Nie pomogła reinstalacja systemu. Nie pomogło zainstalowanie najnowszej wersji Mobile Partner i sterowników do modemu.
Nie pomogły konsultacje z helpdeską Orange i interwencja pracownika salonu, który podobno sprawdził modem i stwierdził, że modem jest OK, a uszkodzone są wszystkie porty USB w moim laptopie.
Tak więc obecnie modem nie działa (nie daje się zainstalować) w miejscach, w których kiedyś można go było używać, np. w domu lub w pracy.
Ale…specjalnie użyłem w poprzednim zdaniu słowa ‘zainstalować’. W domu, jeżeli wezmę laptopa i postawię go na parapecie okna, a następnie podłączę do niego modem to system go wykryje, instaluje i można go używać. Mało tego - można go potem nosić po całym mieszkaniu, a i tak pracuje z maksymalną szybkością. Poziom sygnału Orange w całym mieszkaniu jest maksymalny.
W pracy ten sposób nie działa, a na parking przed biuro z laptopem nie wychodziłem 
Reasumując: Nie udało mi się rozwiązać zagadki dlaczego modem działający do tej pory bez problemu, nagle przestał się instalować w systemie i potrzebuje super mocnego sygnału, aby zacząć działać. Myślę, że skończy się to albo na dokupieniu antenki do modemu, albo na wymianie modemu na inny.