Huawei e372 - nie wykrywa urządzenia


(Corso) #1

Witam!!!

Zakupiłem modem Huawei e372 jakiś miesiąc temu z anteną w zestawie(w Orange).

Używałem go przez miesiąc i wszystko ładnie chodziło - prędkość mnie bardzo zadowolała!

Jednakże dzisiaj gdy podłączyłem modem i kliknąłem Połącz w aplikacji Mobile Partner wyskoczył mi taki o to komunikat Urządzenie zostało rozłączone lub jest niedostępne

Widzę, że po włożeniu modemu do komputera miga na nim dioda, tzn że prąd płynie!

Modem również nie działa na innych komputerach.

Dodam, że korzystam z Windows 7, 64 bitowego systemu operacyjnego.

Może ktoś coś wie, ktoś coś powie i doradzi:))


(jasiekb) #2

Spróbuj przeinstalować sterownik.


(Agatonster) #3

corso123 ,

Proszę zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.


(Corso) #4

Już to robiłem. I nic


(Z Mk) #5

Witam,

mam bardzo podobny problem z tym samym modemem - E372u. Przez 5 tygodni modem działał bez zarzutu i nagle przestał - Mobile Partner wyświetla komunikat "Urządzenie zostało rozłączone lub jest niedostępne". System to Windows 7, 64-bit.

Ciekawym objawem jest to, że system co chwilę wykrywa nowe urządzenie usb (pendrive i modem), rozpoczyna instalację sterowników i po chwili przerywa operację jakby urządzenia zostały odłączone. Nie instaluje się ani jako modem, ani jako pendrive.

Sprawdziłem modem podłączając go do innych komputerów: na innym laptopie zachowywał się identycznie (nie działał), a na stacjonarnym działał idealnie.

Nie pomogła reinstalacja systemu. Nie pomogło zainstalowanie najnowszej wersji Mobile Partner i sterowników do modemu.

Nie pomogły konsultacje z helpdeską Orange i interwencja pracownika salonu, który podobno sprawdził modem i stwierdził, że modem jest OK, a uszkodzone są wszystkie porty USB w moim laptopie.

Tak więc obecnie modem nie działa (nie daje się zainstalować) w miejscach, w których kiedyś można go było używać, np. w domu lub w pracy.

Ale...specjalnie użyłem w poprzednim zdaniu słowa 'zainstalować'. W domu, jeżeli wezmę laptopa i postawię go na parapecie okna, a następnie podłączę do niego modem to system go wykryje, instaluje i można go używać. Mało tego - można go potem nosić po całym mieszkaniu, a i tak pracuje z maksymalną szybkością. Poziom sygnału Orange w całym mieszkaniu jest maksymalny.

W pracy ten sposób nie działa, a na parking przed biuro z laptopem nie wychodziłem :slight_smile:

Reasumując: Nie udało mi się rozwiązać zagadki dlaczego modem działający do tej pory bez problemu, nagle przestał się instalować w systemie i potrzebuje super mocnego sygnału, aby zacząć działać. Myślę, że skończy się to albo na dokupieniu antenki do modemu, albo na wymianie modemu na inny.