Huawei Matebook 14 D i problem z bios - no boot device

Witam!

Jestem załamany, bo coś się stało z moim Matebookiem 14 D. Mam go od pół roku, od początku był na nim Linuks - wywaliłem W10 zaraz po kupnie. Od tamtego czasu już nigdy nie tykałem BIOS-u. Wczoraj wieczorem pisałem artykuł dla klienta i było wszystko ok, a teraz włączam komputer i jest tylko logo Huawei, a potem napis “no boot device”.

Ponieważ nie bootuje nawet pendrive z linuksem, wszedłem w BIOS i co się okazuje:

1. Jakby się zrestartował. Data cofnęła się do 2017, godzina też od 0:00 się zaczęła
  2. Secure boot jest włączony znów. Jak wchodzę i zmieniam go na disable, wciskam F10, by zapisać i zakończyć, po uruchomieniu jest znów ustawiony na enable
  3. Po kilkunastu sekundach komp się wyłącza. Jak zdążę zrobić coś w BIOS w tym czasie, to ok, ale potem komp się wyłącza.

Jak wgrać nowy BIOS lub uratować ten? Mam starego lapka i wi-fi w domu. Wszystkie serwisy w moim mieście w soboty i dziś są już nieczynne, a ja zarabiam pisaniem i mam zlecenia:/

Wrzucam zdjęcie ustawień BIOS-u.

Wygląda, że masz rozładowaną baterię podtrzymującą ustawienia BIOS-u. Czy używasz zasilacza z sieci elektrycznej? Czy akumulator jest wpięty do lapka? Piszę to z mojego starego DELL-a M4800, który ma podobną przypadłość. Używam go z zasilacza sieciowego, bez wpiętego akumulatora. W razie konieczności odłączenia zasilacza najpierw wpinam akumulator. Wtedy DELL nie gubi ustawień BIOSU.

Po kilku godzinach udało mi się zmienić w końcu ustawienie secureboot na włączone, mimo że wcześniej się to nie udawało. Tylko teraz laptop ma nieaktualne datę i godzinę w uefi. Nie mogę przeglądać netu, bo się to rozregulowało.

Co mogło być przyczyną takiego rozwalenia się BIOS-u? Co robić, jak znów się zdarzy. Teraz szukam info, jak uaktualnić datę i godzinę w uefi.

Znów się rozregulował. System się uruchamiał, ustawiłem datę i godzinę w nim, mogłem przeglądać internet, a tu znów po uruchomieniu secure boot włączony i data zmieniona… Nie rozumiem już nic…

Edit

Za każdym odpaleniem data w uefi jest inna… Po jednym jest 22 czerwiec 2018, po kolejnym 8 lipiec, a po kolejnym 8 grudzień… godziny też różne za każdym odpaleniem.