Hub usb problem


(Moszeusz) #1

Kupiłem taki oto hub usb:

Hub Usb

Problem jest taki. Po podłaczeniu do komputera, jest wykrywany i instalowany przez win xp sp2. Są oczywiście zainstalowane sterowniki usb od płyty głównej. Problem jest taki, że działa tylko 1 gniazda w tym hubie. Tzn obojętnie które ale zawsze tylko jedno. 2 port w komputerze w tym czasie działa bez problemów.


(Kur Rk) #2

sprecyzuj pytanie.


(Moszeusz) #3

Co zrobić aby te 4 dodatkowe porty były dostepne. W menadżerze zadań są i że działają prawidłowo. Kiedy podłacze 1 urządzenie do huba do obojętnie jakiego portu to to urządzenie działa, ale jak podłacze jakieś 2 urządzenia, albo 3 albo 4 to żadne nie działa.


(Kur Rk) #4

musisz zareklamować hub


(Moszeusz) #5

Ale on działa, na drugim komputerze z takim samym windowsem działają wszystkie 4 porty.

A więc albo jest coś nie tak z systemem, albo z płytą główną.


(ak6) #6

Podaj konfig kompa.

Czy masz USB 1.0, 1.1 czy 2.0 ??

Jaki konkretnie urządzenia podłączasz pod Huba ??

Możesz spróbować przeinstalować kontrolery USB w kompie.


(Moszeusz) #7

Mam usb 1.1 huba też. Przeinstalowałem kontrolery do usb.

Podłączam drukarke, skaner i modem od neostrady.


(Błażej) #8

Spróbuj podłączyć najpierw użądzenia do HUBa, a nasytępnie wepnij HUBa do kompa.


(JNJN) #9

A hub ma własne zasilanie ? - jeśli nie prawdopodobnie problem leży w słabych/uszkodzonych portach USB kompa lub słabym zasilaczu szczególnie linia +5V.


(Moszeusz) #10

Zrobiłem tak i działa, ale pojawiły się nowe idiotyczne problemy.

Modem od neo i drukarka działają bez problemu. Jak włączę skanowanie czegokolwiek to gdy pasek dojdzie do 1% komputer sam się restartuje. A gdyby tego było mało, to po włączeniu komputera zniknięciu loga win xp pojawia się czarny ekran i komputer na nic (oprócz resetu nie reaguje). Reset pomaga i komputer się wlącza. Dzieje się tak za każdym razem. Dopiero odlączenie drukarki i skanera pomaga. Wyglądana na to że bede je podłączał tylko na czas korzystania.