Mam proźbe. Mógłby mi ktoś przybliżyć czym różni się hub od switcha?
I ewentualnie co jest lepsze.
Mam proźbe. Mógłby mi ktoś przybliżyć czym różni się hub od switcha?
I ewentualnie co jest lepsze.
najprośćiej muwiąć obydwa urzadzenia służą do tego samego
Hmm. Chodzi mi o to, iż miałem niedawno switcha ale był on w piwnicy i został skradziony (jak to Polska) No i teraz admin zamontował huba. Ale dowiedziałem sie że podobno huby są, delikatnie mówiąc, gorsze od switchy, wolniejsze itp. No i nie wiem czy to prawda bo kiedyś wydawało mi sie że różnicy między nimi znaczącej nie ma. Ale ja tam sie nie znam
Wielkie dzięki. Czyli wniosek taki, że switch był lepszy No ale co ja poradze. W tego huba jesteśmy wpięci tylko w dwie osoby + link do następnego.
prostymi słowami chodzi o to, że mając Switch’a gdy podepniemy jeden komputer 100 i jeden 10, to oba będą pracowały ze swoimi prędkościami, natomiast mając hub’a to gdy choć jeden komp będzie wolniejszy od innych, to reszta zwolni do prędkości tego wolniejszego.
Jest jeszcze jedna rzecz z którą spotkałem się m.in. u siebie:
gdy łączymy kompy za pomocą długiego kabla, to nie wiem czemu połączenie udało się tylko przy hubie 10, jak miałem switch 100, to komputery się nie widziały
Chyba to nie jest odosobniony przypadek, bo u kilku osób już sie z takim czymś spotkałem.
Switch w odroznieniu od HUBa szyfruje pakiety. W tej chwili bez problemu wpiety do HUBa moze sniffowac.
Takie stwierdzenie wprowadza w błąd. Switch spełnia inną rolę w sieci niż szyfrowanie. Szyfrowanie odbywa się nie za pomocą Switch’a ale odpowiednich protokołów użytych do połączeń.
Pozdrawiam 8)
Huby (Koncentratory) łączą komputery w sieciach opartych na skrętce. Ich funkcja polega na przekazywaniu sygnału od jednej stacji do drugiej, ale robią to w odmienny sposób.Koncentrator jest jednym z urządzeń najczęściej spotykanych w sieciach. Do niego właśnie podłączane są wszystkie kable biegnące od komputerów. Działa jak urządzenie wzmacniające i rozsyłające sygnały ze stacji sieciowych. Nie bada otrzymanej informacji tylko przekazuje ją dalej. Sygnał wysłany przez komputer dociera do koncentratora, który przesyła go dalej przez wszystkie swoje porty (gniazda). Jest to wada, ponieważ informacja wejściowa, aby dotrzeć do celu, zostaje rozprowadzona po całej sieci, powodując dużo niepotrzebnego ruchu.Hub jest urządzeniem wykorzystywanym w sieci 10BaseT jako punkt centralny sieci, w którym zbiegają się przewody każdej stacji roboczej. Jeśli pakiet przychodzi do huba, zostanie on skierowany kolejno na wszystkie porty. Każdy hub wyposażony jest w jedno wyjście 10Base2 lub 10Base5 oraz kilka wyjść 10BaseT
Switch, czyli przełącznik jest urządzeniem sieciowym odbierającym przychodzące pakiety, tymczasowo je przechowujący i wysyłający do odpowiedniego portu. Ponieważ przełącznik buforuje nadchodzące ramki, może on tak jak most lub router powiększać domenę kolizyjną teoretycznie w nieskończoność. Przełączniki są kluczowymi elementami sieci Fast Ethernet właśnie ze względu na możliwość powiększania domeny kolizyjnej.Switche umożliwiają zmniejszenie obciążenia w sieci, poprzez jej podział na mikrosegmenty i tzw. przełączanie (komutowanie). Polega to na tym, iż do jednego segmentu można przydzielić zaledwie jedną stacje roboczą, co znacznie redukuje rywalizację o dostęp do medium. Użytkownik otrzymuje wtedy całą szerokość pasma dla siebie. Każdy port switcha stanowi wejście do jednego segmentu sieci. Urządzenia te eliminują więc wąskie gardło w sieciach LAN związane z węzłami, przez które przekazywane są dane z centralnego serwera, a dalej rozprowadzane do odpowiednich stacji.