HyperX Cloud - mikrofon przestał działać, windows 10

Witam. Mam dość długi czas problem ze słuchawkami, ogólnie one działają i są sprawne. Testowane na innych komputerach itp wszystko jest git. U mnie mikrofon mi nie działa. Mikro sprawne 100 %, testowane nawet na telefonie. Nie podpinam na przejściówce. Mam stare słuchawki, które działają normalnie i mikrofon działa też więc nie ma problemu. Macie jakieś pomysły? Mikro przestało raczej działać z dnia na dzień. Nic nie było przestawiane.

Hej,

Jaką posiadasz kartę dźwiękową bądź płytę główną, jeśli posiadasz tylko kartę dźwiękową zintegrowaną?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Hej. Płyta główna to Asus Maximus Ranger VII lub VIII.

  • A korzystasz z tej karty dźwiękowej na USB dołączanej do słuchawek czy podłączasz się jack-ami do portów karty dźwiękowej zintegrowanej?
  • W ustawieniach prywatności Windows 10 masz zaznaczoną możliwość korzystania z mikrofonu przez system?

Co do słuchawek to sprawdzałem i są zwykłe Cloudy bez tej karty usb, czyli sa na jacka. mikforon przestał działać z dnia na dzień, nic nie było zmieniane. Przypuszczam, że może jakieś aktualizacje bedą winne ale nie mam pojęcia. Wszędzie działają tylko nie tutaj. Prywatnośc jest ustawiona dobrze, bo inne słuchawki działają na tym komputerze.

  • A te Cloud-y mają dwa osobne jack-i - jeden dla mikrofonu i jeden dla słuchawek, czy jeden wspólny?
  • Do portów jakiego koloru podłączasz mikrofon?
  • Możesz pokazać, jakie masz ustawienia dźwięku w urządzeniach do nagrywania? Chodzi o poniższe, tylko o wszystkie zakładki. Możesz pokazać je na screenach?

obraz

Tak mają dwa osobne. Jeden jest dla mikrofonu a drugi jest dla dźwięku. Mikrofon jest podłączony poprawnie, kolor pomarańczowy- różowy ( na panelu obudowy i wejście z tyłu płyty głównej - tu i tu nie działa).

To jeszcze pokaż ustawienia zakładek Nasłuchiwanie, Poziomy i Zaawansowane.

Tutaj zdjęcia :slight_smile:

A spróbuj w poziomach obniżyć głośność ze 100 na 50. I całkowicie zniweluj podbicie czułości - tam niech jest 0 dB. Jakby to nic nie dało, ustaw podbicie czułości na maksymalną wartość - podejrzewam, że będzie to 30 dB,

Też nic to nie daje, tutaj mam również program. Powiązany chyba z tym sterownikiem realteka.

. Format też wcześniej robiłem i nic nie pomogło. Dziwna sprawa, pisałem do supportu HyperX to stwierdzili, że nie potrafią rozwiązać problemu.

A czy na te grafiki symbolizujące porty karty dźwiękowej da się kliknąć? Pojawia się jakieś menu?

Tak pojawia się coś takiego. Jak podpinam mikrofon czy głośniki za każdym razem takie menu wyskakuje.

A spróbuj odinstalować to dodatkowe oprogramowanie Supreme FX z RoG-a i sprawdź ustawienia w panelu Realtek-a.

Nie mogę tego odinstalować poprzez Panel Sterowania. Jakieś inne pomysły jak mogę to zrobić?

Usunąłem Asusi Sonic Suite, lecz jeśli chodzi o ten panel Supreme FX, to chyba jest domyślna aplikacja Realteka po prostu.

Każdy dodatkowy program da się odinstalować. Ale że masz płytę główną z Asus’a, to pewnie tak w jego przypadku wyglądają sterowniki do karty dźwiękowej. W takim przypadku po prostu odinstalowałbym je kompletnie. Następnie restart systemu i pozwól, by to system Windows sam znalazł sterowniki do karty dźwiękowej.

Odinstalowałem aplikację i sterowniki, następnie pozwoliłem by system sam wyszukał sterowniki w trybie online i nadal jest to samo.