Z 970 EXTREME3 różnica spada więc do 100zł.
A że nie ma OC? I tak jest dużo szybciej…
Z 970 EXTREME3 różnica spada więc do 100zł.
A że nie ma OC? I tak jest dużo szybciej…
OTy kosmos i zaraz co niektórzy dostaną ostrzeżenie.JNJN
Lepszy będzie inte. Lepiej sprawdzi się w grach i ogólnie ma mniejszy pobór energii i dużo mniejsze wiatrak a więc bierz 13
To co , intel?
Jak myślisz przyszłościowo - AMD
Jak grasz w tytuły sprzed 2010 roku - Intel (bo nie wykorzystują w pełni tych 4/6 rdzeni od AMD)
W rzeczach windowsowych (programy itp.) lepszy AMD bo system w pełni wykorzystuje wszystkie rdzenie.
Już sam nie wiem:D
Twoje zastosowanie jak sam piszesz to głównie gry więc celowałbym w i3-2100, gdyż w grach jest wydajniejszy. Filmy w 1080p również pooglądasz nie mówiąc o przeglądaniu internetu. Do “grafikowania” też będzie OK.
ale czy pogram w najnowsze tytuły, które jak wiemy obsługują 4 jaja wydajniej niż na 960t?
Zależy, tutaj sam musisz zdecydować.
Biorąc AMD bierzesz procesor, który być może będzie miał do odblokowania dodatkowe dwa rdzenie. Ponadto, procesor ten można podkręcić. Dobrym rozwiązaniem jest np. płyta na chipsecie 970, która obsłuży nowsze procesory (mają być mniejszą klapą od spychaczy, jednak nie sądzę by biły w wydajności Intela. W BF3 powinien się lepiej sprawdzić, jednak w innych (np. w WoWie) przepaść na korzyść i3 jest nawet do 20-25FPS. W niektórych AMD jest wydajniejszy (np. L4D).
Decydując się na Intela masz więcej chłodu, mniej poboru prądu, większe perspektywy na przyszłość (kupujesz coś na P67 np. AsRock P67 PRO3 B3) i możesz wsadzisz i5/i7 oraz procesory Ivy Bridge. Tego procesora nie podkręcisz. Znowuż w jednych sytuacjach się sprawdza lepiej, w drugich gorzej - nie można powiedzieć. Wojna między tymi procesorami była.
Osobiście wolałbym P67 + i3 ze względu na możliwości na przyszłość, jeśli coś można się zaopatrzyć potem w i5-2500K i kręcić albo coś z IB.
coraz to nowsze gry wchodzą i używają 4 jaj, boję się, że i3 nie nadrobi…
A czekaj, ile ty masz kasy bo już zapomniałem I jaką płytę (może masz coś w miarę nowego)
nie no jak najmniej, tak gdzies do 1000 z ram, ale najpierw musze zarobic
do 1000zł ale procek + ram czy procek + płyta + ram?? Bo to różnica Może się uda coś konkretniejszego wcisnąć.
W grach bardziej sprawdzi się phenom można go podkręcić do 4,2 ghz i 4 rdzenie i3 ma tylko 2 i wogule nie da się go podkręcić
Kilka bzdur :
W grach się sprawdzi albo i nie, zależy od tego jaka gra - w większości jednak lepiej wypada Intel.2
Phenoma można na więcej podkręcić, wszystko zależy od zasilacza, płyty głównej, chłodzenia i samej sztuki procesora.
Rdzenie to nie wszystko, i3-2100 ma 4 wątki i 2 fizyczne rdzenie ale i tak jest porównywalnie z AMD albo i miejscami lepiej. Chyba, że w grę wchodzą zadania, w których ilość rdzeni po prostu się liczy.
i3-2100 da się podkręcić, ale o 100-400MHz (400 rzadko) ale też na dobrym MOBO.
TrueFaith, mam do wykorzystania 1000 mobo + proc + ram
Ahmmm… To lipa, chyba jesteś skazany na 960t/i3 2100. Gdybyś dołożył trochę kaski to byś miał bardzo przyzwoite podzespoły np.:
MSI P67A-C45 B3
Cena: ~380 zł
Intel Core I5 2500K
Cena: ~900zł
no ale jak się funduszy nie ma to lipa
w tym właśnie tkwi problem;)
– Dodane 20.01.2012 (Pt) 14:05 –
myślę, że do ferii (13 luty) nazbieram jeszcze troche do tego 1000 i zakupię tego i3 ale 2100 czy 2120, a może coś innego z i3?
Witam.
Jestem w podobnej sytuacji.
Przez miesiąc byłem święcie przekonany co do zakupu AMD 960T. Mam do dyspozycji 1600 zł na cały zestaw komputerowy nie licząc dysku i obudowy.
W każdym razie wybrałem cpu: AMD 960t MOBO: AsRock 970 extreme3. Procesor AMD kosztuje na net-s.pl 464.96 zł i MOBO 306.04zł. Mógłbym zamienić AMD na i3 2105. Jednak moje pytanie lub pytania brzmią: o ile lepszy jest i3 2105 od i3 2100? Czy i3 2105 przebija AMD 960 z odblokowanymi 2 rdzeniami jeśli chodzi o gry typu Crysis 2, BF3, CoDMW3 i jeśli chodzi o przeglądanie internetu? Jakie MOBO w podobnej cenie powinienem wybrać jeśli kupiłbym i3 2105?
THX
Niewiele, lepiej wziąć wtedy i3-2120 + AsRock H61/U3S3 Tylko że tego nie podkręcisz