I5 14600kf, problemy

Siema mam dziwny problem z kompem. Grałem sobie dzisiaj w Diablo i jednocześnie miałem odpalonego FiveM po czym komp nagle cały się zawiesił musiałem walić hard reseta. Po włączeniu strasznie zaczął mulić cały komp. Zrobiłem formata nadal to samo. Muli nawet przy najprostszych zadaniach. Dysk odpada testy robione wszystko git. RAM również. Mam procesor i5 14600kf czy doszło do degradacji procesora? I tylko reklamacja czy w czymś innym leży problem? Podniosłem trochę napięcie na Procku o chodzi znacznie lepiej. Jakieś pomysły?

Aktualizacja BIOS’u była?

Oczywiście że była odrazu po wsadzeniu Procka

U mnie na ASUS poprawka, która ma rozwiązywać problem z 14’tą generacją jest dopiero w fazie beta. Także to świeży temat i polecałbym sprawdzić na stronie producenta płyty głównej czy nie ma jeszcze nowszego BIOS’u.

hm zaktualizowalem bios, czy to cos dalo ciezko okreslic :wink:

Intel twierdzi, że rozwiązał problem. Sam jestem posiadaczem i714600f (co prawda nie doświadczyłem, żadnych problemów) i liczę, że są szczerzy…
…w tym temacie wiele niedomówień i plotek. Jedni twierdzą, że problem dotyczy tylko tych procesorów z literą K inni, że wszystkich.
Zacytuję mojego mechanika: jeździć, obserwować.

moze bezpieczniej oddac to na reklamacje i tyle powinni dac nowy i bezpiecznie bylbym sie czul :)?

Pomysły już były tylko, że nie skorzystałeś.

Twój procesor jest na liście felernych Intela i żadne podnoszenie napięcia mu nie pomoże bo degradacja już nastąpiła. To tak jak doping dla sportowca - na krótką metę pomoże ale w dłuższej perspektywie wyniszczy organizm. Wymień ten procesor póki jeszcze masz rękojmię/gwarancję.

Reklamuj skoro wystąpił u Ciebie problem. Pewnie, że bezpieczniej - tyle, że wątpię, by Ci wymienili od ręki.
Poczekasz sporo i to nie tydzień i nie dwa…

Jutro będę kontaktował się z komputronikiem jak wyglada owa wymiana :slight_smile:

daj znać co i jak, bo i ja kupowałem w komputroniku.

Póki co zero problemów, ale przy pierwszych sam będę reklamował.

08.10.2024 r. została wydana poprawka microkodu 0x12B dla płyt z chipstetem Intel Z790 - wersja BIOSu F5 (jeśli dobrze podałeś typ płyty głównej).
Obowiązkowo do aktualizacji jeśli nie chcesz uszkodzić nowego procka po wymianie.