Witam ! Przychodzę z zapytaniem który procesór jest bardziej wydajniejszy w grach.
Do nowego zestawu? Żaden. W kategorii cena/wydajność przy modernizacji staruszka, to wielkiej różnicy nie będzie;)
tak do nowego skaładanego z używek
Nie zauważysz żadnej różnicy. Co innego i5 2500 vs i 5 9600 tu różnica potrafi być nawet 100% na korzyść nowej i5.
Ile chciałbyś na to wydać? I czego oczekujesz? Nie twierdzę, ze nie można dostać czegoś porządnego, ale wiek już robi swoje i np. 8 letniej płycie kolejnych 4 lat bym nie wróżył już 
Pomijając wszystkie wypowiedzi powyżej.
Jeżeli z płytą główną do podkręcania, która kosztuje 200zł więcej to i5 2500k, jeżeli zwykła tania bez możliwości kręcenia (taką sugeruję do składaka na starych częściach) to i5 3550.
Tylko mnie bardziej zastanawia cały sens tej zabawy: kupimy dobrą starą płytę, dobry stary procek na martwą platformę, dobre chłodzenie, zapłacimy z 500 zł, a za 600 najtańszy Ryzen z nowa płytą o podobnej wydajności i na gwarancji. Ja tu widzę “sztukę dla sztuki”… w skąłdaniu komputera z ekoportu.
Rozważamy porównanie: nowy ryzen vs 1155.
Ryzen:
CPU 4 jaja - 370, MOBO - 200 zł, 8GB RAM - 280 zł = 850 zł.
1155:
CPU - 200, MOBO - 150, 8GB RAM - 120 zl = 470 zł.
Tak jak zauważyłeś wydajność ta sama, a co najmniej 350 zł w kieszeni.
Si, do czasu aż coś za 3-4 miesiące nie padnie. Dodatkowo za 2-3 lata nic się z tym nie da zrobić już
Ale ok, ja nie namawiam, tylko zwracam uwagę, że każdy sprzęt ma jakieś limit żywotności