Jako posiadacz I5-8600K (3,6ghz - 4,3 turbo) i płyty głownej MSI Z370-A-PRO, chciałbym zrobić małe OC.
Z tym ze nie mam co do tego wystarczającej wiedzy aby działać samemu - czy mam zwiększać Hz i napięcie o ‘‘pewną’’ stałą do czasu osiagniecia stabilnych temperatur?
Domyślnie celowałem w 4,7 GHz, jeśli oczywiście sam procesor będzie stabilny.
Dodatkowo - zasiacz Corsair CX650W Bronze i chlodzenie CPU be quiet! Pure rock
Nie zawsze trzeba od razu ruszać napięć - zależy od konkretnej sztuki. Najłatwiej jest to robić mnożnikiem, a przy każdej zmianie zrobić test czy to w grze czy to w Prime95.
Chodzi Ci o szynę? Szyną też można robić OC, ale wtedy też podkręcane są pamięci. Mnożnikiem nie byłoby ci wygodniej? Nie masz tez może gdzieś czegoś takiego jak automatyczne OC? - płyta sama dobiera odpowiednie parametry do żądanego zegara.
Mam software od mis - Command Center a w nim OC Genie, lub Intel Extreme Tuning Utility. Myslisz, ze się nada? Innymi slowi - softwareowo nie narobi zadnych szkod?
@LORDEK
Zrobione OC - na 4,8 GHz z napięciem 1,35V bądź 1,36, nie pamiętam, choć czytałem ze 1,36V to napiecie bepieczne max (chyba ze pomylilem niewykluczone ). Trochę lektury w internecie, trochę tutoriali, choć z uwagi na inny bios w MSI część opcji ustawiana na ślepo (nie zbija taktowania ponizej 4,79, wiec chyba działa). Dodatkowo zmieniona szybkość RAM z XMP, i nieznacznie podkręcona grafika - jak się bawić…
Teraz patrzę na temperatury i jest ok, idle 46-48, w grze dopiero bedziemy testować. Choć 5GHz się cykam bez skalpowania procka. Swoją drogą, drogie DP powiedźcie mi, czy tak podkręcony procek pobiera więcej prądu w stanie spoczynku? W grze domyslam się ze tak, choc nie wiem w jakim stopniu.