czy jest mozliwy undervolting np. procesora i7-9700K w taki sposób żeby wszystkie 8 rdzeni pracowało z częstotliwością 3GHz, a w trybie Turbo Intel’a np. z częstotliwością 4.5GHz. A może w BIOS są czasami możliwe takie ustawienia taktowania? Można powiedzieć - żeby procesor z odblokowanym mnożnikiem działał domyślnie na mniejszej mocy (jak ten z zablokowanym mnożnikiem).
Wykonujesz tak samo jak OC tylko w dół, tak wykonujesz to pod BIOSem. Nie wiem jednak czy częstotliwość turbo pozostanie bez zmian, mam pewną uzasadnione przekonanie, że nie. Wiąże się to z tym, że w undervoltingu obniża się napięcia i nie będzie już on (prawdopodobnie) móc działać na tak wysokich częstotliwościach.
i7-9700K chodzi na 3.6GHz, a w trybie Turbo na jednym rdzeniu osiąga 4.9GHz. Po obniżeniu bazowej częstotliwości np. do okolic 3GHz - nie oczekuję, że w trybie Turbo będzie nadal 4.9GHz na jednym rdzeniu (lub 4.6GHz na kilku), ale np. 4.7 na jednym i 4.4 na kilku. Czy coś takiego jest możliwe?
Ale zjechanie z napięciami nie obniża przecież taktowania, które jest zależne od temperatury, wręcz przeciwnie, nie grzejąc się może boostowac lepiej. Jedyne jak przesadzisz to komp się będzie wieszał.
Co tutaj masz na myśli? To ze masz odblokowany mnożnik niczego jeszcze nie zmienia póki go nie zmodyfikujesz.
rozumiem, czyli obniżenie napięcia nic nie da - tylko modyfikacja mnożnika. Co mam na myśli - masz np. mnożnik 36 i zakładam że obniżam go do 30 (jeśli się da, pytanie czy się da).