I9-9900k test i wasza ocena

Jak wam się widzi mój procesor sam z siebie chodzi często 4.8GHz czasami spada nawet poniżej 1 Ghz ale to nie wiem od czego to zależne. Przy obciążeniu 100% chodził stale 4.68Ghz a temperatury mają się tak jak niżej czy to dobrze czy źle ja uważam, że wynik jest bardzo dobry a wy co sądzicie mam dark rock pro 4 i pasta legendarny grizly. Dodam że minimalna temperatura jest mierzona nie od startu lecz już kilku godzinnego działania komputera i w tle leciał sobie film na yt i takie tam różne przeglądy internetów.

Filmik na YT to nie jest żadne obciążenie dla 8C/16T. Zapuść jakieś enkodowanie filmu to wtedy zobaczysz pełne obciążenie. A to że niekiedy zegary spadają do 1 GHz to normalne - procek wtedy sam siebie chłodzi zwalniając na nieużywanych rdzeniach.

Jeżeli temperatura nie przekracza pod obciążeniem 65C to nie tylko dobrze, to bardzo dobrze :stuck_out_tongue_winking_eye:

Co tu ludzie piszą nawet nie mają pojęcia o czym piszą ale piszą… witam na DP xD

CPUX to narzędzie to stressu CPU i robi swoje mimo wszystko
Choć ja wole bardziej używać Prime95 albo Aida64 do testów.
Do podglądu danych w grach i nie tylko używam MSI Afterbruner z HWinfo

Potrzym w stresie komputer z dobre 20 do nawet godziny wtedy możesz uznać ze test prawidłowy, a nie tylko na parę minut.

Spadki to normalne zachowanie systemu używa tyle ile potrzeba by nie męczyć processora zachowanie podobne z ramami czy taktowaniem Grafiki choć można i to ustawić na stałe wysokie ale po co katować sprzęt aby męczył sie gdy nic sie nie dzieje :slight_smile:

Tu na przykadzie gdy gram gre z limitem FPS 60 a tu gdzie podkręcam w trybie boost i wyłączam limit v-sync w grze i bebechy lecą na maxa :smiley:

a jaka temperatura na sekcji zasilania płyty i stabilność napięcia?

Jakim programem sprawdze sekcję zasilania?

A może HW info?

@dominikk26 te same programy mialem włączone przy moim 9900K gdy grałem. Dodałem Menedżer zadań i CPU-Z.

Masz rewelacyjne wyniki

kiedy kupiłeć procesor, jakiej użyłeś pasty
Jaką masz płytę główną, model pamięci, model zasilacza i model obudowy?

Czy to jest podkręcone?
Czy to Windows 10 Pro / Home 1903 ?

Jak się nazywa program z tymi okrągłymi zegarami?

Co powiesz abyśmy porównali nasze procki pod stress testami? Rzadko zdarza się taka okazja.

A i mam dla Ciebie dobre info, wyszła udoskonalona wersja Core i9-9900KS, są to wyselekcjonowane ze środka wafla procki, które mniej się grzeją i lepiej podkręcają. Koszt to 250-350 zł więcej.