IBM ThinkPad R51 1831 - błąd 1802

Witam wszystkich :smiley:
Pacjentem jest IBM ThinkPad R51, typ 1831. Ten już leciwy sprzęt chodzi na Win XP SP3. Po uruchomieniu pojawiło się kilka błędów, które udało mi się zniwelować, ale niestety walczę ciągle z błędem 1802 - „Unauthorized network card is plugged in. Power off and remove the Mini PCI network card”. Poczytałem w internecie na ten temat i chodzi o Whiteliste BIOSu, która wykrywa kartę sieciową jako nieautoryzowaną przez IBM i nie chce się uruchamiać dalej. Wiem, że update BIOSu czasami pomaga, ponieważ nowsze wersje rezygnowały z whitelisty, więc tak też uczyniłem robiąc update z wersji 3.14 na 3.23 (oficjalna wersja Lenovo), ale niestety błąd nie zniknął. Sprawdziłem samą kartę sieciową WLAN i z nią wszystko jest w porządku. Powoli kończą mi się pomysły jak to naprawić, żeby móc bez problemu korzystać z tej karty, może ktoś już rozwiązywał ten problem i mógłby doradzić co zrobić? Z góry dziękuję za wszelkie wpisy i życzę Wesołych Świąt :smiley:

Niestety nie obędzie się bez modyfikacji BIOSU, pozostaje tylko kwestia zaufania temu kto ten BIOS zmoduje…

Inna możliwość, to taka, że wihitelist dotyczy kart PCI,a te na USB działają bez problemów, więc po wyciągnięciu problematycznej karty system wystartuje i można będzie korzystać w karty Wi-Fi USB.