Ide hdd auto detection


(Fidelli) #1

Uzywam 2 twarde dyski: na C\ mam tylko system(98lite); na D\ programy i cala reszta. Problem polega na tym, ze odlaczalem D\ i teraz nie moge go ponownie odpalic ( Na jego miejscu uzywalem przez kilka dni innego). Od poczatku: IDE HDD AUTO DETECTION go rozpoznaje prawidlowo. Nastepnie VERYFING DMI... wywala,ze DYSK SIE NIE URUCHAMIA (to moje tlumaczenie z wloskiego) i ZAMIENIC DYSK I WCISNAC KLAWISZ. Podczas nieobecnosci D\ robilem pewne czyszczenia Pover Toolsem JV 16. Dodam,ze trzymajac D\ w dloni to wyraznie czuje, ze chodzi (zaraz po wlaczeniu kompa) Bede wdzieczny za pomoc :smiley: :smiley: :smiley:


(system) #2

Sprawdzałeś ustawienia w biosie?

Może ustawiłeś bootowanie z tego drugiego dysku, na którym nie masz systemu...


(Fidelli) #3

Nie jestem pewny, czy dobrze rozumiem, wiec tak: system startuje bez zarzutu jesli zostawiam sam C. Na biosie zupelnie sie nie znam. :frowning: :frowning: :frowning:


(system) #4

Powiedz jeszcze w jaki sposób podłączasz ten drugi dysk?

Taśma, kieszeń, kabel USB?


(Fidelli) #5

Tasma


(system) #6

Sprawdź zworki, może coś zmieniałeś (skoro wcześniej działał)

Głowny dysk na Master, dodatkowy na Slave (jeśli są na jednej taśmie)

W biosie najlepiej

First Boot - HDD-0

Second Boot - CDROM

I powinno działać :slight_smile:


(Fidelli) #7

Probowalem ze zworkami i podlaczac jako primary slave (na jednej tasmie z prim.master) i jako secondary master (na drugiej) i nic z tego. A ztym biosem to jakbys mogl wyjasnic jak ciemniakowi, bo nie jarze o co chodzi :Fade-color :Fade-color :Fade-color


(Fidelli) #8

Zrobilem tak:podlaczylem tylko C\ i wykrylem go IDE HDD AUTO DETECTION, zapisalem ustawienia i wylaczylem kompa. Dolaczylem D\ i olalem IDE HDD... . Wszystko chodzi jak powinno, system widzi oba HD. A z tym tlumaczeniem (NIE MOZNA URUCHOMIC DYSKU) to schrzanilem :smiley: powinno byc cos takiego: DYSK NIE DO URUCHAMIANIA. Jak dla mnie to nie zrozumiale, w dalszym ciagu nie czaje przyczyny :shock: :shock: dzieki Strumienianin