Iframe- zawartość forum na stronie


(Guauld) #1

Mój problem nie jest tak oczywisty jak nazwa tematu, ale do rzeczy.

Chciałbym umieścić na jednej ze swoich podstron fragment zawartości forum za pomocą iframe, bez tworzenia dodatkowego pliku w katalogu ze stroną- zwyczajnie pobierać ją z sieci. Problem w tym, że nie wiem jak robić to tylko z fragmentem, a nie całą stroną.

Chodzi konkretnie o listę tematów w jednym z działów. Dobrze by było, aby zachowany został identyczny wygląd jak na tym forum.

Jest na to jakiś sposób?


(Drobok) #2

klik*

Oczywiście musisz mieć zgodę właściciela strony na umieszczenie jego strony w swojej.


(Guauld) #3

Forum jest moje, więc zgoda jest :wink:

Choć to nie jest pierwsza strona jaką robię, to z tym, co znajduje się pod tym linkiem, pierwszy raz się spotykam i nie do końca rozumiem. Pojmuję ogólny zarys tego jak to działa, ale to wszystko.

Czy jest prostszy sposób, lub czy możesz to wytłumaczyć w bardziej zrozumiały sposób, jak komuś ułomnemu? :wink:

Być może jest możliwość, aby zawartość iframe była automatycznie przesunięta na dany fragment forum, przy jednoczesnym usunięciu paska przewijania (jak zrobić to ostatnie nie trzeba mi tłumaczyć)?


(Drobok) #4

Jeśli to twoje forum, to dlaczego nie skorzystasz z include ?? Co do iframe to nie zbyt znam samo działanie tego, ja już nowa szkoła only div ;]


(Guauld) #5

Bo się zwyczajnie do niego zraziłem :wink: . Próbowałem je zastosować do innej zawartości na mojej stronie, ale po przejrzeniu ponad dziesięciu stron i for z opisanymi metodami, czasami odrobinę się różniącymi, nie mogłem uzyskać żadnych widocznych rezultatów. Dla tego zastosowałem iframe i skoro użyłem je już na stronie, to chciałbym się też tego trzymać dla zatrzymania pewnej jednolitości kodu :slight_smile: .


(batmomobil) #6

iframe jest trochę już przestarzałehttp://webmade.org/porady/plywajace-ramki-iframe.phplepiej zastosować include lub funkcję switch.


(kostek135) #7

Spróbuj tak (ostrzegam pomysł jest z ... wiadomo skąd - duża szansa, że nie będzie działał jak podasz złe zakresy i nawet nie będziesz wiedział czemu, bo kodu po stronie serwera nie zobaczysz) stwórz nowy plik np. o nazwie: nowyplik.php i daj to

<?

echo file_get_contents('SCIEZKA_DO_TWOJEGO_PLIKU', NULL, NULL, 20, 14);

?>

Zadziała to tak, że pobierze czysty tekst z lokalizacji SCIEŻKA_DO_PLIKU, i poczynając od 21-ego znaku (ominie pierwszy 20-cia znaków) pobierze 14 znaków. Zatem musisz sobie policzyć odkąd i ile znaków chcesz, a następnie poprzez funkcję echo wyświetlić je. Jaki jest mankament, jeśli pobierasz kod php, to nie po jego wykonaniu tylko przed. Musisz go pobrać umiejętnie, aby nie uciąć żadnej funkcji, która może być wywoływana, bo się wszystko posypie (np. utniesz prototyp, a zostawisz wywołanie i nawet nie idzie tego sprawdzić). Ten plik (nowyplik.php) możesz potem podać jako src w iframe jak będzie dobrze wycięty, czy co tam z nim chcesz.

@batmomobil switch to instrukcja, a nie funkcja.

UPDATE

Z rozpędu zapomniałem, że przecież kod php nie wykonuje się kaskadowo. Jeśli file_get_constents() zwraca ci kod php to wykonujesz go funkcja eval() podając jako parametr ten kod.


(Drobok) #8

:stuck_out_tongue:

btw próbowałeś curl ?


(Guauld) #9

No właśnie mam taki problem, że nic z php nie odnosi żadnych efektów, a plik zapisany jest w odpowiednim formacie. Próbowałem wstawić nawet jakiś losowy skrypt, ale w najlepszym wypadku strona się rozjeżdżała, bez żadnego dodatkowego obiektu. Jeśli chodzi o samo php to jestem bardzo początkujący, ale nie rozumiem co robię nie tak w umieszczaniu go na stronie, bądź nawet w niemal pustym pliku...


(kostek135) #10

Skoro ty nie wiesz ja (z twojej relacji) też nie, ale mógłbyś pokazać ten przykładowy skrypt (i to jak go wkleiłeś na stronę), żebyśmy mogli tu stwierdzić co nie działa. Jeżeli chcesz uniknąć używania php, zapomnij cURL to biblioteka napisana w C (między innymi dla php), a w samym HTML-u nie utniesz części tekstu.