Już od dłuższego czasu, próbuję sobie sporadycznie znaleźć informacje jak ustawić w i7-6700K na zintegrowanej grafice stałe taktowanie. Teoretycznie powinno ono wynosić 1,15 GHz, ale w praktyce jest ono zależne od obciążenia co wydaje mi się, że w przypadku nagłego wzrostu zapotrzebowania na moc powoduje lekki lag grafiki.
CPU-z czy HWiNFO niechętnie pokazują taktowanie zintegrowanej grafiki, ale jeśli im się już zdarzy to jest to w granicach 400-500 MHz. Wolałbym ustawić stałe taktowanie dla zintegrowanej karty tak samo jak to zrobiłem z procesorem.
Próbowałem szukać opcji odpowiedzialnych za to w BIOS, lecz nic sensownego nie znalazłem zarówno na własną rękę jak i w google. Opcji od OC raczej ruszać nie chcę, ale im dłużej zajmuję się problemem tym bardziej zastanawiam się czy całemu CPU nie ustawić na sztywno wszystkich wartości zamiast na auto mam wrażenie, że już Core Voltage jest na nim ustawiane za wysokie - skacze od 1,31 V do 1,328 V.
Zresztą co się będę, ssy poniżej (ostatni ss wykonany w momencie odpalenia filmu na yt, bez tego stan jak na drugim).
Specyfikacja:
i7-6700K
Asus Z270F
4x8GB RAM HyperX 2133
SSD, HDD
Windows 7 x64
Niestety oszczędzanie energii i masz przydział częstotliwości GPU dynamiczny, tak samo jak w CPU.
I raczej tego z poziomu biosu płyty głównej nie zrobisz (tylko dla GPU), choć głowy nie daję za to - chyba, że całkowicie wyłączysz w biosie funkcje zarządzania energii dla CPU?
Właśnie to chcę zrobić. Dla CPU sobie ogarnąłem i mam stałe 4GHz. Zrobiłem to w systemowym zarządzaniu energia (nie wiem czy to najlepsze miejsce). Niestety z iGPU nie mogę sobie poradzić, żeby miał stałe taktowanie, a nie dynamiczne.XTU właśni testuję i tak jak przypuszczałem, jak mam pulpit iGPU taktowanie = 0 w stresie rośnie do deklarowanej wartości. Tylko właśnie w przypadku gier obciążenie jest zmienne przez to odczuwalny jest lekki lag w przypadku nagłego skoku zapotrzebowania na moc.
Ciekawe jest też to, że iGPU ma dwa napięcia Processor Graphic Voltage oraz Media Voltage. Jeśli dobrze wszystko rozumiem to powinienem przełączyć się z Adaptive na Static w Voltage Mode, tylko, że te opcje są niedostępne…
Druga sprawa wolałbym też ustawić w BIOS na stałe taktowanie zarówno procesora jak i iGPU tak by w przypadku formata nie musieć pamiętać o ustawianiu taktowania.