Bzdura. Im więcej paradygmatów programowania znasz tym lepsza jest Twoja kreatywność w rozwiązywaniu problemów. Fakt wraz z kolejnym paradygmatem uczysz się kolejnego języka, ale jeśli nauczysz się 4 języków typu C#, PHP, Java, C++ to niewiele wiedzy więcej zdobędziesz. A jak do np C# dołożysz F# lub do Javy - Scala to co innego.
Programowanie to podstawowa wiedza i ta jest dostępna za darmo w sieci. Jak znasz angielski to już w ogóle bajka. Jedyny minus takiej wiedzy jest to, że jest ona mocno porozrzucana po internecie i trzeba często składać informacje do kupy z kilku źródeł. Nie zawsze jest też przystępnie wytłumaczona. Dlatego czasami warto kupić jakiś płatny kurs albo dobrą książkę, gdzie wiedza jest usystematyzowana i w miarę kompletna.
Gdybym zaczynał uczyć się od zera i coś sobie samemu polecić to raczej poleciłbym zacząć od dobrego płatnego kursu z usystematyzowanymi podstawami, a dopiero po nim przejść do materiałów darmowych. Bo żeby w pełni wykorzystać darmowe materiały musisz wiedzieć co Ci jest potrzebne, a na początku z tym jest bardzo trudno. Niestety gdy ja zaczynałem nie było dobrych płatnych materiałów.
Aha plusem płatnych źródeł jest też to, że często lepiej tłumaczą zagadnienie.
Więc mniej więcej wygląda to tak:
Darmowe:
(+) są za darmo
(-) wiedzę trzeba “zebrać do kupy” samemu
(-) często niekompletnie wytłumaczone zagadnienia
(-) często kiepsko tłumaczone
Płatne
(+) dobrze wytłumaczone
(+) kompletna wiedza z dziedziny jaką porusza kurs
(+) nie trzeba zbierać wiedzy z różnych stron internetu
(-) płatne
(-) nie zawsze wystarczy jeden kurs
(-) zdarzają się gorsze kursy
(+/-) zazwyczaj są do 100zł, na początek pewnie w okolicach 70zł
N razie naucz się jednego i nie martw się na przyszłość bo nie warto. Tracisz tylko czas na zastanawianie się nad czymś co teraz jest nie istotne i może nie będzie nigdy przydatne jeśli za rok stwierdzisz że to nie dla Ciebie. Poznaj HTML i CSS, zrób jakąś statyczną stronę internetową. Dodaj jakieś interakcje w JS, wygeneruj trochę tekstu w PHP i dopiero w tedy zastanawiaj się co dalej.
PS. PHP nie jest jakiś super, ale ma niski próg wejścia. Znam go, sporo w nim robiłem, nie przepadam za nim, jak mam możliwość wybieram co innego. Mimo wszystko warto poznać jego podstawy, bo często się przydaje - dużo stron jest w nim napisanych.
EDIT:
Jeszcze wpadł mi do głowy taki przykład. Ja programuję już od 8 lat, trochę jestem wypalony, mam sporą wiedzę z wielu obszarów. Mimo to w tym roku kupiłem sobie szkolenie za ponad 1k z własnych pieniędzy bo uważam, że mam w tym akurat obszarze braki i chcę się w nim rozwijać. Koszt tego szkolenia jest śmiesznie niski jak na wiedzę jaką w nim przekazują i kto ją przekazuje. Ale to zupełnie inny temat. Nie czekałem też na to, że pracodawca mi zapłaci za to szkolenie bo sprzedaż trwała tylko tydzień i nie zdążyłoby się przeprocesować to podanie w firmie. Jakbym otrzymał zgodę to by było po sprzedaży, więc nawet się nie zastanawiałem czy kupować to za własne pieniądze.