Ile faz w gniazdku?

Dwufazowy w kontakcie? Chyba jednofazowy :wink: Zero i faza.

Przykro mi kolego, w naszym pięknym kraju mamy prąd zmienny dwufazowy w gniazdkach.
60Hz, 230V.
Prądu stałego nie stosuje się z tego co widzę już nigdzie na świecie.

Chyba 50Hz? :thinking:

Dawno temu tak było, obecnie to jest 60Hz a dokładniej przedział 50-60Hz.

Jeszcze dokładniej wszelkie urządzenia na rynek europejski są dostosowane do obecnie do 230V, 50-60Hz, a w gniazdkach różnie bywa.

O czym Ty mówisz? W sieci europejskiej masz 230V i równo 50Hz. Jakby było od 50 do 60 to szlag trafiłby całą synchronizację czasu przez sieć energetyczną (i tak się stało niedawno, zegarki w kuchenkach i w innych miejscach zaczęły się spóźniać). Urządzenia są dostosowane do 60 Hz bo w USA jest 60Hz. I na urządzeniach jest wówczas napis 110-230V 50-60Hz.

zegarki zaczęły się spóźniać

a potem przyśpieszać, bo “elektrownie” chciały wyrównać czas tym co nie przestawili, nie myśląc o reszcie co ręcznie wyregulowała.

Dokładnie. I trzeba było znowu przestawiać :slight_smile: @daras28-82 odnosząc się do dalszej Twojej wypowiedzi. Prąd w gniazdku 230V jest jednofazowy i nie jest zmienny tylko przemienny. Ale pewnie wiesz lepiej :slight_smile:

Nie ma czegoś takiego jak prąd jednofazowy, chyba że nazywasz tak prąd stały.
Spieszę donieść iż w gniazdkach nie ma prądu stałego tylko jak napisałeś powyżej przemienny.
Przepraszam za przejęzycznienie i dziękuję za zwrócenie uwagi na błąd.

Przykro mi to mówić ale totalnie czegoś nie zrozumiałeś :slight_smile: Poczytaj trochę https://pl.wikipedia.org/wiki/Faza_(elektryczność)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przewód_elektryczny
W typowym gniazdku 230V mamy prąd jednofazowy. Jedna faza (przewód L), przewód neutralny (N) oraz przewód ochronny (PE).

1 polubienie

Wydzielam, bo już trochę za bardzo główny temat został zbombardowany.

1 polubienie

Wypowiem się jako elektroenergeryk z wykształcenia.
W zwykłym gniazdu, w domu, mamy prąd przemienny, jednofazowy. Istnieją też gniazdka potocznie zwane siłowymi i te są trójfazowe, ale w domu raczej takiego nie uświadczysz

Prąd sinusoidalny jednofazowy, gniazdko wygląda tak:

Prąd sinusoidalny trójfazowy, gniazdko wygląda tak:
http://obrazki.elektroda.pl/95_1214549705.jpg

“Siła” jest niezbędna do kuchenek elektrycznych o większej mocy, więc w budynkach projektowanych pod kuchnie bez gazu najczęściej takie przyłącze jest gotowe.

Prawie każdy (w miarę młody dom) takie gniazdo ma w kuchni i w garażu.

Prawda, zazwyczaj piece elektryczne są do takiego obwodu podłączane. Choć np. ja mam w rodzinie osobę, która ma piec elektryczny (płyta + piekarnik) i jest na zwykłe 230 V zasilanie. Ale musi być na osobnym bezpieczniku sam dla siebie.

Piece trójfazowe mają zwykle większą moc i tam się je stosuje gdzie jest taka możliwość czyli doprowadzona linia trójfazowa. Piec na 230V na ogół kupują Ci, którzy takiej opcji nie mają.

No i jest wtedy limit obciążalności pojedynczej fazy, zazwyczaj bezpiecznik 16A i wtedy kuchenka nie przekracza 3.5kW (zazwyczaj mniej). Przy płycie ceramicznej która nagrzewa się stosunkowo wolno to może uprzykrzać gotowanie :slight_smile: Ale jak najbardziej można i tak.