Dwufazowy w kontakcie? Chyba jednofazowy Zero i faza.
Przykro mi kolego, w naszym pięknym kraju mamy prąd zmienny dwufazowy w gniazdkach.
60Hz, 230V.
Prądu stałego nie stosuje się z tego co widzę już nigdzie na świecie.
Chyba 50Hz?
Dawno temu tak było, obecnie to jest 60Hz a dokładniej przedział 50-60Hz.
Jeszcze dokładniej wszelkie urządzenia na rynek europejski są dostosowane do obecnie do 230V, 50-60Hz, a w gniazdkach różnie bywa.
O czym Ty mówisz? W sieci europejskiej masz 230V i równo 50Hz. Jakby było od 50 do 60 to szlag trafiłby całą synchronizację czasu przez sieć energetyczną (i tak się stało niedawno, zegarki w kuchenkach i w innych miejscach zaczęły się spóźniać). Urządzenia są dostosowane do 60 Hz bo w USA jest 60Hz. I na urządzeniach jest wówczas napis 110-230V 50-60Hz.
zegarki zaczęły się spóźniać
a potem przyśpieszać, bo “elektrownie” chciały wyrównać czas tym co nie przestawili, nie myśląc o reszcie co ręcznie wyregulowała.
Dokładnie. I trzeba było znowu przestawiać @daras28-82 odnosząc się do dalszej Twojej wypowiedzi. Prąd w gniazdku 230V jest jednofazowy i nie jest zmienny tylko przemienny. Ale pewnie wiesz lepiej
Nie ma czegoś takiego jak prąd jednofazowy, chyba że nazywasz tak prąd stały.
Spieszę donieść iż w gniazdkach nie ma prądu stałego tylko jak napisałeś powyżej przemienny.
Przepraszam za przejęzycznienie i dziękuję za zwrócenie uwagi na błąd.
Przykro mi to mówić ale totalnie czegoś nie zrozumiałeś Poczytaj trochę https://pl.wikipedia.org/wiki/Faza_(elektryczność)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przewód_elektryczny
W typowym gniazdku 230V mamy prąd jednofazowy. Jedna faza (przewód L), przewód neutralny (N) oraz przewód ochronny (PE).
Wydzielam, bo już trochę za bardzo główny temat został zbombardowany.
Wypowiem się jako elektroenergeryk z wykształcenia.
W zwykłym gniazdu, w domu, mamy prąd przemienny, jednofazowy. Istnieją też gniazdka potocznie zwane siłowymi i te są trójfazowe, ale w domu raczej takiego nie uświadczysz
Prąd sinusoidalny jednofazowy, gniazdko wygląda tak:
Prąd sinusoidalny trójfazowy, gniazdko wygląda tak:
http://obrazki.elektroda.pl/95_1214549705.jpg
“Siła” jest niezbędna do kuchenek elektrycznych o większej mocy, więc w budynkach projektowanych pod kuchnie bez gazu najczęściej takie przyłącze jest gotowe.
Prawie każdy (w miarę młody dom) takie gniazdo ma w kuchni i w garażu.
Prawda, zazwyczaj piece elektryczne są do takiego obwodu podłączane. Choć np. ja mam w rodzinie osobę, która ma piec elektryczny (płyta + piekarnik) i jest na zwykłe 230 V zasilanie. Ale musi być na osobnym bezpieczniku sam dla siebie.
Piece trójfazowe mają zwykle większą moc i tam się je stosuje gdzie jest taka możliwość czyli doprowadzona linia trójfazowa. Piec na 230V na ogół kupują Ci, którzy takiej opcji nie mają.
No i jest wtedy limit obciążalności pojedynczej fazy, zazwyczaj bezpiecznik 16A i wtedy kuchenka nie przekracza 3.5kW (zazwyczaj mniej). Przy płycie ceramicznej która nagrzewa się stosunkowo wolno to może uprzykrzać gotowanie Ale jak najbardziej można i tak.