Ile jest dystrybucji Linuxa?

Siemka. Mam takie pytanie z ciekawości: ile jest dystrybucji Linuxa? :smiley: Co chwila na DP czytam o jakiejś innej-a wie ktoś ile jest ich wszystkich? :slight_smile:

Tego nie wie nikt (nie wszystkie dystrybucje “reklamowane”)

A kto to wie ??

W każdym razie dużo…

Moim zdaniem dużo za dużo.Powinno sie postawić na 4-5 dystrybucji i każda z nich powinna być przeznaczona na coś innego.

Każdy może sobie zrobić jakiś zestaw programów i nazwać to dystrybucją, co w tym złego.

Wybór i tak należy do użytkowników, ja w tym nie widzę nic złego że mamy tyle dystrybucji.

Dystrybucji jest pełno, a o to są główne:

Debian

PLD Linux Distribution

Ubuntu

Mandriva Linux

openSUSE

Gentoo

Arch Linux

Slackware

Linux From Scratch

Fedora Core

Aurox

Fakt, że dystrybucji jest pełno , ale trzeba doliczyć także odmiany dystrybucji np Kubuntu i mandriva PWP +.

Oraz modyfikowane przez zwykłych użytkowników np. Ubuntu Ultimate 1.4.

Ubuntu Ultimate to ciekawa dystrybucja bazująca na Ubuntu 7.04. Usunięto z Ubuntu mało popularne programy, a dodano nowe bardziej popularne.

Osobiście polecam. A co do tych 5 dystrybucji. Dobrze, że jest tyle dystrybucji, bo każdy może znaleźć odpowiednią dla siebie np. Jak dla mnie Ubuntu Ultimate łączy wszystkie zalety Ubuntu 7.04 i jest przyjemny wizualnie. No i ma sporo przydatnych programów, których nie posiada Ubuntu 7.04.

pozdro

haha jesteś doskonałym przykładem monopolu microsoftu. Jest niewiele windowsów i już zdążyłeś się przyzwyczaić że każdy ma to samo

A jedną z najważniejszych zalet gnu/liuksa jest wkońcu “możliwość wyboru” nikt ci niczego nie narzuca, sam decydujesz jaki masz system co w nim jest itp

Policz sobie :slight_smile:

@Watras16 niepotrzebnie się produkowałeś wymieniłeś może 1/10 :slight_smile:

PS. Jest tyle klonów podstawowych dystrybucji, że nie wiem czy chodzi Ci o dystrybucje podstawowe czy o klony również :slight_smile:

Pozdrawiam!

Plich masz racje. Windows to jest jak jedna dystrybucja Linuksa, nie każdemu musi odpowiadać. Właśnie w linuksie każdy szuka cząstki siebie. Jest tyle dystrybucji, że każdy znajdzie coś dla siebie. A co do ciebie roobal mówiłem o najpopularniejszych dystrybucjach.

Pozdro