Mam zamiar zainstalować system operacyjny Windows 7 Home Premium 64-bity Pl OEM na swoim komputerze który ma dysk wielkości 500GB.
Zastanawiam się jak dużo miejsca poświęcić partycji systemowej na tym dysku na ten system.
Słyszałem że fabryczne minimum to 20GB.Czytałem że optrymalne jest 40GB a ktoś mi mówił że najlepiej dac 50GB.
To ile wkońcu?
Ile faktycznie potrzeba?
Ile zajmuje sam system?
Wiadomo że nawet instalując większość programów na innej partycji coś na systemowej zostaje i zawsze powoli miejsce się zajmuje.
Jeśli chodzi o mnie to staram się mieć porządek na dysku i systemowej partycji nie zaśmiecać ale też lubię mieć ok 50% wolnego miejsca na tej partycji.Podobno też łatwiej się wtedy ją defragmentuje.
Z drugiej strony słyszałem że zbyt dużo wolnego miejsca na takiej partycji to też niedobrze.
Ja myślałem żeby dać 50GB.Może wystarczy 40GB?a może lepiej dać 60GB.Myśle że wiecej to przesada.Jak widać lubie okrągłe liczby.
Z dysku 500GB przed podziałem na partycje zostaje defacto 479GB do użytku.
40GB spokonie powinno wystarczyć. Zresztą w razie czego będziesz mógł programem gparted albo Easus Paartition Master odjąć innej partycji miejsce i przydzielić systemowej bez utraty danych.
A ja mam równą setkę i jest w sam raz. Ale to oczywiście zależy od ilości instalowanych programów i ilości danych których ktoś lubi trzymać na pulpicie
Mi 8GB na XP wystarcza z 30proc zapasem, a na Siódemce 40GB to taki rozsądny rozmiar. Generalnie takiego pytania to ja bym nawet nie zadawał na forum #-o
co będę instalował? czy mam gry na steamie, czy boxy?
jak masz 1 dysk twardy to liczysz tak: 30gb system+bazowy soft (office, playery, itp.), ile zajmą twoje boxowe gry +5gb, pozostałe oprgramowanie, temp minimum 5gb… w zależności od preferencji wychodzi od 50 do 100gb… instalowanie softu poza program files uważam za głupotę… przenosimy lokalizacje folderów osobistych na drugą partycję i nic nie tracimy, a soft instalować i tak będziemy musieli po reinstalacji, wyjątkiem jest steam i jego gry (po reinstalacji wystarczy wyczyścić folder zostawiając pliki gier i lunchera, sam się zainstaluje)
w przypadku posiadania 2 dysków tak samo, tylko temp przenosimy na 2 dysk fizyczny
U mnie identycznie jak u -Puma- , Win7 x64 - 80GB na system i 58GB wolnego miejsca. Na C: instaluje wszystko prócz gier, cała reszta jak moje dokumenty, filmu, muza i inne rzeczy na D: