Witam. Mam płytę główną Epox EP-8RDA3(I)/8RDAE(I) (tak podaje everest). Mam na niej 3 kości pamięci po 256mb DDR1. Zastanawiam się, czy nie mógłbym wyjąć jednej i włożyć zamiast niej kość 1 GB ? Dałoby to półtora gigabajta, dzięki czemu mógłbym płynniej pracować i grać w nowsze gry. w sklepie facet powiedział, że nie mogę mieć aż tyle - ■■■? o_O I jeszcze jedno pytanie - co jest ważne przy wyborze pamięci? jakieś bity, DIMM3, coś takiego… czy to istotne? #-o
Możesz włożyć do 3GB RAMu.
producent i ilosc MHz
Taktowanie pamięci 1. i 2. 200 MHz, 166 MHz i 133 MHz
Taktowanie pamięci 3. 200 MHz i 166 MHz.
Czy to znaczy że mogę kupić gigabajtową (albo nawet dwugigabajtową) kość pamięci RAM o szybkości taktowania 200 MHz? I włożyć ją do którejkolwiek… yy… szpary na RAM? Więc o co chodziło temu facetowi że nie mogę mieć 1gb? I czy to taktowanie ma duże znaczenie? 200 megaherców to jest… dobrze czy źle?
To jest bardzo słabo
Zresztą, takich chyba kości nawet nie ma 2GB i 200 MHz ;] bynajmniej się z nimi jak dotąd nie spotkałem.
Support single-sided or double-sided 2.5v DDR-266/333/400 DIMMs with dual channel architecture in 128/256/512Mb technologies
Czyli wspiera kości do 400 MHz jedno- lub dwu- kanałowe o pojemności 128/256/512 MB RAM
mmm… wielkie dizęki co prawda niewiele z tego zrozumiałem, ale mniejsza… to znaczy że nie mogę sobie kupić gigabajtowej kości? Najwyżej 3 po 512?
– Dodane 27.06.2009 (So) 11:32 –
http://allegro.pl/item672594446_1gb_sam … _para.html
?? mogą być np te ?
ta jest strasznie słaba nie kieruj tylko iloscią GB na kości lecz jeszcze jakbyś zwracał uwagę na ilo0ść MHz to by było ok
no ale więcej niż te 200 nie wycisne. zastanawiam się tylko czy włożę od mojego kompa te z linku powyżej bo 1280mb to zawsze lepsze niz 768
nie ważne czy to 200mhz, czy 600. więcej to więcej, wiedźmin i na tym działa
'Dedykowane do:
Compaq , Dell & HP server’
nie kumam tego ale looz
ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? żebym mógł włożyć w tego epoxa jak najwięcej - da się więcej niż 200 mhz?
Eee… 200 MHz czy 600 MHz i nie widzisz różnicy mówisz ? Ciekawe…
Poza tym, gdybyś przeczytał WSZYSTKO co napisałem w poprzednim poście, dowiedziałbyś się, że wsadzić możesz 400 MHz a nie 200 ;] a to już jest szybsze i tak.
A co do tego ‘dedykowane do…’ to znaczy, że ten sprzęt najlepiej działa pod tą i tą marką, jednak nie wykluczone, że zadziała i z innymi (co prawda tam wyraźnie wspomniał koleś, że to jest pod SERVER, ale może działać na normalnym kompie też pewnie).
Ja bym proponował takie coś:
A tutaj cała reszta kości:
nie za bardzo mnie teraz stać na te 400mhz… to duża różnica? wiem że dwukrotna ale czy warto dodawać te 120 zł za 200 dodatkowych mhz?
Tu masz tańszą pamięć 512MB 400Mhz. Możesz kupić 1, 2 lub 3 takie kości i wsadzić je zamiast Twoich starych kości.
ooooo np. te mogą być
– Dodane 28.06.2009 (N) 13:19 –
ooooo np. te mogą być
– Dodane 28.06.2009 (N) 13:19 –
ale lepeij te za 200zł