Ile mój komp ciągnie kasy?

1. Pod pojęciem “cały komputer” rozumiem jednostkę centralną oraz monitor. Jak idziesz do sklepu kupić cały komputer… to nie wychodzisz bez monitora chyba nie?

Rozumiem, że to może budzić wątpliwości, ale bez przesady.

1. Chodziło mi o to, że odczyt jest z licznika, ale może i trochę się zagalopowałem

2. " jesli już to dobowy pobór energii, moc jest pobierana w danej chwili, czyli jesteś w błędzie" - “licznik energii elektrycznej”, bo tak brzmi jego poprawna nazwa pokazuje dokładnie Wh (wato godziny) czyli moc elektryczną czynną razy czas przez jaki ta moc była pobierana. Ponieważ czas o jakim mówiłem to 1h czyli wskazanie w kWh(na liczniku) będzie równoznaczne do mocy czynnej(średniej) pobieranej przez to urządzenie. Taki miernik w żadnym wypadku (wbrew nazwie) nie mierzy energii całkowitej pobieranej przez urządzenie gdyż nie mierzy on mocy biernej.

4)“Nigdzie nie napisałem, że zasilacz 150 W wystarczy do uruchomienia/pracy tego zestawu.” - o takiej mocy mówił przedmówca brat25, którego “wyróżniłeś”

1. “Pod obciążeniem, czyli “w spoczynku” całkowicie możliwy jest pobór około 150 W (tak jak napisałem wcześniej)” oczywiście, a jak wyłączysz komputer to nawet jeszcze mniej będzie pobierał… Wychodzę z założenia, że na komputerze się pracuje/gra/ogląda film, a nie stoi sobie w spoczynku…

2. “Czy Ty wiesz co piszesz? Jakość zasilacza i jego sprawność to tak, ale co ma kurz w zasilaczu do poboru prądu?” - A bardzo wiele, przewody pokryte kurzem mają słabszą wentylacje przez co mocniej się grzeją, obniżają swoją rezystancję przez co płynie większy prąd, to z kolei jeszcze mocniej grzeje przewody i kółeczko się zamyka… jest to bardzo częsta przyczyna awarii zasilaczy.

3. “To jest maksymalnie kilka Wat, nie wpływa znacząco na ocenę poboru prądu całego zestawu. Na ten komputer nie daję więcej niż 10 Wat.” - no skoro chuck norris daje tylko 10W to cóż poradzić. To zgadywanka… są obudowy z wyświetlaczami, dodatkowymi wentylatorami, a są po prostu pudełka…

8)"(…)port USB 2.0, to pobór prądu 2,5 Wata (5 V x 0,5 A)" - no skoro już się czepiamy to prąd mierzy się w Amperach a nie w Watach. Ja mam osobiście 6 portów USB w komputerze a to daje imponujące 15W.

1. “Podsumowując Twoją wcześniejszą wypowiedź - 560 Wat to jest teoretyczna i maksymalna moc jaką może pobrać cały zestaw wyposażony w ten zasilacz 400 Wat (ale nie z tym wyposażeniem, które obecnie ma w środku) + monitor”- a czy ja powiedziałem cokolwiek innego ? Mówiłem, że jest to górna granica możliwości. Nigdzie nie twierdziłem, że ten komputer tyle pobiera, ale że tyle MOŻE pobierać.

A swoją drogą to kto wie czy kolega nie ma podpiętego jakiegoś (modnego teraz) chłodzenia wodnego czy innej pierdoły… dlatego nie bawiłem się we wróżenie z fusów, a podałem realną wielkość do której można by się jakoś odnieść.

Jakby trzeba było kupować UPS pod ten zestaw(monitor + jednostka centralna) to wybrałbym właśnie o mocy zbliżonej pod te 500W… bo kto wie czy mi padnie zasilanie jak będę ciął w Crysis czy jak będę czytał dobreprogramy.

Z mojej strony EOT.

Xelosu ,zdecydowanie za dużo tu gadasz teoretyki wyczytanej z pseudo-testów,a nie sprawdzałeś samemu,dlatego podawałeś takie głupoty,bo często w testach nie podają dokładnie czy liczą z monitorem czy bez,kup sobie watomierz to ci gały wyjdą,bo z twoim gadaniem to ja powinienem mieć 800 W zasilacz,bo te świecidełka dużo pobierają,

,lol,i jak tu traktować poważnie jak strzelasz wartościami z kosmosu,jego komputer >>>> NAPEWNO <<<< nie będzie pobierał 440 W!! w tej konfiguracji.

Witam ponownie

to mój monitor http://forum.pcformat.pl/showthread.php?tid=8560

Proszę o dalsze kontynuowanie tego postu :slight_smile:

@gural777

Rozmowa z tobą nie ma dalszego sensu jak i z poprzednikiem skoro nie rozumiecie co się do was mówi.

Czym innym jest “aktualna pobierana moc czynna”. - której w zasadzie nie jesteśmy w stanie wyliczyć, taką moc można co najwyżej zmierzyć.

Czym innym jest “maksymalna pobierana moc czynna”. - taką moc można śmiało wyliczyć i robią to projektanci takich urządzeń, oraz wszelkiej maści projektanci instalacji elektrycznych.

A jeszcze czym innym jest “pobierana energia”. - w to nie będę wchodził bo to nie wykład z fizyki.

Wydawało mi się, ze osoby bez wykształcenia z dziedziny elektryki czy elektroniki są w stanie to pojąc, ale najwyraźniej się myliłem.

Ponadto piszecie o jakiejś konfiguracji ? I o jakiś pewnikach.

Ja tam widzę, że on ma CPU, Płytę główną, Ram, Grafikę, Dysk twardy, zasilacz i system.

Nie jest podane czy ma, ile i jaki dysk optyczny, czy ma dodatkową kartę dźwiękową, jaki ma cooler, czy ma dodatkowe wymuszenie obiegu w obudowie…

To są wszystko zgadywanki, dlatego nie masz możliwości nawet próbować oszacować realnego zapotrzebowania na moc jego komputera.

Jasne jeden taki odbiornik to nie są jakieś duże moce, ale jeśli jego zasilacz na to pozwala to może coś podłączyć, ba może kupić sobie rozgałęźnik i podłączyć co tylko mu się zamarzy.

Może nie dzisiaj, ale może jutro sobie podepnie i co zabronisz mu ? I ile wtedy będzie “Ciągnął kasy jego komp?”

Jedyne co go ogranicza to moc zasilacza.

Typowy przykład braku zrozumienia sowa pisanego:

W obu zdaniach powiedziałem dokładnie to samo.

Różnica w wielkościach wynika z uproszczenia, gdyż w drugim zdaniu jako komputer rozumiem całe stanowisko (jednostka centralna + monitor), natomiast pierwsze wyrwane jest z kontekstu.(mowa była o samej jednostce centralnej).

Jeśli ktoś przeczytał mój pierwszy post to nie powinien się dziwić skąd się wzięły te wartości.

Ponad to kolega wyżej podał 3 strony na których można sobie obliczyć “przybliżone zapotrzebowanie na moc”, albo dobór zasilacza. Bodajże na pierwszej z nich można z zakładki optical drive, wybierać sobie urządzenia.

Proszę sprawdzić jakie są tam w nawiasach podane moce (bo ja tam widzę od 10W- dyskietka do 30W - combo Drive).

Podsumowując.

Ze swojej strony przedstawiłem skąd brane są wartości w moich wyliczeniach (specyfikacja techniczna, test karty).

Kolega podał linki do stron, na których można sobie obliczać zapotrzebowanie na moc gdzie wartości są zbliżone do tych które podawałem(dyski optyczne).

Natomiast, oprócz krzyku że to za dużo, koledzy nie przedstawiliście żadnych “danych” w tym temacie a jedynie spekulacje.

Ostatecznie.

Pytanie brzmiało: “Ile mój komp ciągnie kasy?”

Moja odpowiedź brzmi: “Twój komp ciągnie poniżej 12gr za każdą godzinę pracy z włączonym monitorem(uwzględniając mniejszy monitor), zakładając że twoja stawka to G11 i nie odbiega od średniej krajowej”

Natomiast jeśli chcesz znać dokładniejszą wartość użyj “licznika energiczni elektrycznej” tak jak to opisałem powyżej(tylko pamiętaj, że urządzenia w trybie Stand By, też ciągną prąd).

Napisałem, że tyle będzie pobierał w spoczynku i według twojego testu dużo się nie pomyliłem.

:stuck_out_tongue:

Chyba po cenie sprzed 10 lat :stuck_out_tongue:

Obecnie jest to około 39 gr, a po doliczeniu opłat przesyłowych (stałych i zmiennych) faktyczna cena 1kWh dochodzi do ponad 50 gr.

http://www.zelt.pl/serwis/index.php?id=111

U żadnego dostawcy energii elektrycznej cena nie jest niższa jak 30 gr.

Xelosu jak całe Twoje wywody są tyle warte jak ten co opisałem powyżej to może lepiej nie wypowiadaj sie juz w tym wątku

:stuck_out_tongue:

@Fiesta

http://www.energa.pl/oferta_dla_domu_ob … podstawowy

Pozdro

Widzę że kolega ma kłopoty w odróżnieniu ceny netto od ceny brutto

:slight_smile:

Ceny jednostkowe zawsze podaje się netto.

Wystarczy zobaczyć jakąkolwiek fakturę lub rachunek.

A to, że ty sobie przyjmujesz, że ceny podawane są brutto to twój własny wybór.

Widzę, że jedyne co umiecie to trolowanie i czepianie się nie wiadomo czego…

Twoje posty nie mają nic wspólnego z odpowiedzią na pytanie.

Pozdrawiam dział na Luzie nie jest dla mnie.

Poczytaj sobie choćby tytuł wątku, który sugeruje to że autor sie pyta ile zapłaci za zużycie prądu przez jego komputer i odpowiedz sobie na pytanie czy zapłaci cenę netto czy brutto.

:lol:

Zapłaci cenę brutto, a nie netto.