- Pod pojęciem “cały komputer” rozumiem jednostkę centralną oraz monitor. Jak idziesz do sklepu kupić cały komputer… to nie wychodzisz bez monitora chyba nie?
Rozumiem, że to może budzić wątpliwości, ale bez przesady.
-
Chodziło mi o to, że odczyt jest z licznika, ale może i trochę się zagalopowałem
-
" jesli już to dobowy pobór energii, moc jest pobierana w danej chwili, czyli jesteś w błędzie" - “licznik energii elektrycznej”, bo tak brzmi jego poprawna nazwa pokazuje dokładnie Wh (wato godziny) czyli moc elektryczną czynną razy czas przez jaki ta moc była pobierana. Ponieważ czas o jakim mówiłem to 1h czyli wskazanie w kWh(na liczniku) będzie równoznaczne do mocy czynnej(średniej) pobieranej przez to urządzenie. Taki miernik w żadnym wypadku (wbrew nazwie) nie mierzy energii całkowitej pobieranej przez urządzenie gdyż nie mierzy on mocy biernej.
4)“Nigdzie nie napisałem, że zasilacz 150 W wystarczy do uruchomienia/pracy tego zestawu.” - o takiej mocy mówił przedmówca brat25, którego “wyróżniłeś”
-
“Pod obciążeniem, czyli “w spoczynku” całkowicie możliwy jest pobór około 150 W (tak jak napisałem wcześniej)” oczywiście, a jak wyłączysz komputer to nawet jeszcze mniej będzie pobierał… Wychodzę z założenia, że na komputerze się pracuje/gra/ogląda film, a nie stoi sobie w spoczynku…
-
“Czy Ty wiesz co piszesz? Jakość zasilacza i jego sprawność to tak, ale co ma kurz w zasilaczu do poboru prądu?” - A bardzo wiele, przewody pokryte kurzem mają słabszą wentylacje przez co mocniej się grzeją, obniżają swoją rezystancję przez co płynie większy prąd, to z kolei jeszcze mocniej grzeje przewody i kółeczko się zamyka… jest to bardzo częsta przyczyna awarii zasilaczy.
-
“To jest maksymalnie kilka Wat, nie wpływa znacząco na ocenę poboru prądu całego zestawu. Na ten komputer nie daję więcej niż 10 Wat.” - no skoro chuck norris daje tylko 10W to cóż poradzić. To zgadywanka… są obudowy z wyświetlaczami, dodatkowymi wentylatorami, a są po prostu pudełka…
8)"(…)port USB 2.0, to pobór prądu 2,5 Wata (5 V x 0,5 A)" - no skoro już się czepiamy to prąd mierzy się w Amperach a nie w Watach. Ja mam osobiście 6 portów USB w komputerze a to daje imponujące 15W.
- “Podsumowując Twoją wcześniejszą wypowiedź - 560 Wat to jest teoretyczna i maksymalna moc jaką może pobrać cały zestaw wyposażony w ten zasilacz 400 Wat (ale nie z tym wyposażeniem, które obecnie ma w środku) + monitor”- a czy ja powiedziałem cokolwiek innego ? Mówiłem, że jest to górna granica możliwości. Nigdzie nie twierdziłem, że ten komputer tyle pobiera, ale że tyle MOŻE pobierać.
A swoją drogą to kto wie czy kolega nie ma podpiętego jakiegoś (modnego teraz) chłodzenia wodnego czy innej pierdoły… dlatego nie bawiłem się we wróżenie z fusów, a podałem realną wielkość do której można by się jakoś odnieść.
Jakby trzeba było kupować UPS pod ten zestaw(monitor + jednostka centralna) to wybrałbym właśnie o mocy zbliżonej pod te 500W… bo kto wie czy mi padnie zasilanie jak będę ciął w Crysis czy jak będę czytał dobreprogramy.
Z mojej strony EOT.