Ile pamięci wirtualnej ustawić?

Witam! Wiem, że tutaj jest dużo wątków o pamięci wirtualnej, ale wole zapytać się sama i podać konkretne dane niż, żeby mi potem komputer ścinał lub co gorsze nie chodził wg.

Do rzeczy…

Już jakieś dwa razy w prawym dolnym rogu ekranu pojawił mi się żółty trójkąt z wykrzyknikiem z komunikatem " za mało pamięci wirtualnej"

a więc wyczytałam już, że pamięć wirtualną ustawia się : mój komputer prawy przycisk myszy => właściwości => zaawansowane => na samym dole pamięć wirtualna zmień.

Oto to co tam pisze:

Dysk: C

Dostępne miejsce: 10034 MB

Rozmiar niestandardowy jest zaznaczony:

Rozmiar początkowy (MB): 384

Rozmiar maksymalny (MB): 768

no i tu problem ile ustawić ?? ;(

mam 512 ramu.

Jestem zielona więc proszę o pomoc i cierpliwość ;d

Ja ustawiłbym mu minimum 1024 i maximum 1024, czyli 1gb, gdyż najlepiej jest jako minimum i maximum ustawić tą samą wartość, ponieważ wtedy plik nie ulega fragmentacji.

dzięki tak zrobie :wink:

Ale to nie znaczy, że tego komunikatu już więcej nie zobaczysz jak uruchomisz pamięciożerną aplikację. Najlepiej gdybyś dołożyła chociaż 512 MB pamięci RAM a teraz proponuję zwiększenie ilości wirtualnej chociaż na 1500 MB.

a co za różnica bedzie jak ustawie 1500 a nie 1024 ? ;d

jakieś zmiany na lepsze czy coś?

przypominam, że jestem co do tego zieelona xd

Zamiast 1024MB będziesz miała dostęp do 1500 MB

Będzie jej więcej i wtedy plik pamięci będzie w stanie zaspokoić bardziej pamięciożerne programy. Jednak radziłbym Ci ustawić na 1024 i poobserwować jak się system będzie zachowywał. Jeżeli będzie ok, zostaw jak jest, jeżeli dalej będzie pluć się o za mały plik, ustaw 1500 jako wartość min. i max. Oczywiście musisz liczyć się z tym, że ten rozmiar co ustawisz, zostanie odebrany od partycji systemowej, czyli jeżeli dasz 1gb, to na partycji systemowej będzie o 1gb mniej miejsca. Tak jak poprzednik, również radziłbym Ci dołożyć 512mb a najlepiej jakbyś kupiła nowe kości 2x1gb bo wtedy aplikacje zostałyby zaopatrzone w odpowiednią ilość pamięci bez pomocy pliku wymiany, co przełoży się na szybszą pracę systemu, bo niestety jak system zaczyna korzystać z pliku wymiany, i system zaczyna odczytywac z niego dane, to system zwalnia, bo dysk twardy jest wolniejszy od pamięci ram.

ustaw minimum na 1*rzeczywiste RAM a maksimum na 3-5 * RAM

Ja bym i tak ustawił kilka razy więcej dla maxa bo póki starczy minimum to się nie pofragmentuje, ale gdy wzrośnie zapotrzebowanie to dla mnie mniejszym złem jest fragmentacja plików pamieci wirtualnej niż niedobór pamięci…

Po pierwsze masz za mało pamięci RAM radzę kupić kość pamięci przynajmniej 1GB, dlatego system używa pamięci wirtualnej którą powinnaś ustawić na przynajmniej 1500 MB lub więcej (gdy zabraknie bedzie kiepsko).

Po drugie plik pamięci wirtualnej (z wyjątkiem pliku strony pamięci wirtualnej) zawsze ulega fragmentacji gdyż jest zapisywany na dysku twardym w dostępnych pustych miejscach.

Różnica między pamięcią RAM a pamięcią wirtualną jest taka że pamięć RAM jest 1000 razy szybsza od pamięci wirtualnej która znajduje sie na dysku twardym, dlatego jak zabraknie RAM-u to jest zauważalna różnica w szybkości działania komputera i programów które potrzebują dużo ramu. Ja w kompie posiadam 2GB Ram-u i starcza mi do wszystkiego w zupełności.