Ile ramu pociągnie XP

A więc tak, chciał bym wiedzieć ile ramu pociągnie każda wersja xp (32-64bit, Home edition, Professional idt. ).

Mam zamiar kupić 8GB ramu do mojego kompa i chciał bym wiedzieć czy mi XP pociągnie

Z góry dzięki za odpowiedz

Wersja 32-bit do 4GB (realnie 3.25, rzadziej 3.5GB)

64-bit z ośmioma nie powinna mieć problemów (ale nie ma polskiej wersji językowej).

Home, Pro nie ma znaczenia.

Do Windowsa XP 32bit w zupełności wystarcza 2GB ramu,4GB to już za dużo a 8GB #-o

Windows XP

128gb ramu w 64bit :o :o :o :o :o :o :o :o

a 3gb w xp 32bit będzie ok??

Ja mam 3GB ale mnie okroiło na 2.87, chodź i tak laptop, więc chyba trzeba będzie popatrzeć jakiego sprzętu się używa i wyłączyć tą kość z 1GB :slight_smile:

No niestety to jest wada x64 bitowych, programy nie wszystkie działają i jest po ang, ale to raczej nie powinno sprawiać problemów.

Znajomość w miarę XP i angielskiego.

XP nie wykryje więcej jak 3GB ram czyli rzeczywistej pojemności ok 2.87GB nawet jak wsadzisz 8 i płyta ją obsłuży a bios pokaże 8GB niestety system skorzysta tylko z 3 a resztę pozostawi wolne.

Pojemnośc powyżej 4 GB Ramu nie daję większego wzrostu wydajności. Wyposarz kompa w 4 GB i bedzie ok.

Z koro płytka mi pociągnie 8 GB, czemu mam jej tego nie dać :slight_smile:

A czyli mam rozumieć ze windows xp Professional 64-bit spokojnie pociągnie up to 128GB, czyli bez problemu pokaże mi 8GB ramu?

Tak pokaże, ale pamiętaj, że nie ma WinXP 64bit w Polskiej wersji językowej.

Mieszkam w Irlandii i znam angielski, to dla mnie zaden problem

Bolo92 , wiesz dlaczego masz 2,87 GB pamięci ?

Bo masz zintegrowaną kartę graficzną i ciągnie Ci z niej pamięć… Ja tak mam w komputerze…

Mam 512, a karta graf. zabiera mi 64MB co daje 448MB. Więc wykrywa około 3-3,5HB Windows XP 32Bit.

PaPuX , wykryje około 3GB, może nawet trochę więcej.

Lepiej inwestować w Vistę 64bit bo ona jest po polsku.

XP pociągnie dokładnie od 3.25 do 3.5GB w zależności od sprzętu zainstalowanego na płycie głównej, teoretycznie powinien pociągnąć 4 Gb ale w XP pamięć na RAM jest współdzielona tez z innymi urządzeniami

a jak karta graficzna nie jest zintegrowana??

Bez różnicy, od 4gb należy odliczyć całą dostępną pamięć innych urządzeń (grafy, dysków twardych, optycznych itd). Dodatkowo należy odliczyć całe adresowanie urządzeń, przez które system się z nimi komunikuje. Wytłumaczenie bardzo ogólne, ale to przez to nigdy nie ma pełnych 4gb.

Ta która nie jest integralną częścią płyty głównej.

nom mam na myśli karte geforca bo zintegrowanej nie będe używał

ja juz mam winXP 64-bit i jest swietny

wykrywa mi rowno 8 GB

a w viste sie nie oplaca inwestowac, juz bym wolal w windows 98 zainwestowac niz w viste. vista to najgorszy system na jakim operowalem

w viście zobaczysz wiecej rozwaleń niż w nascar i destruction derby razem wziętych :lol: :lol: