cześć
mam zasilacz 500w ile to pobiera prądu w domu policzy mi to ktoś:
1 zmiana siedze 3 godz co dzień
2 zmiana siedze 1 godz co dzień
3 zmiana siedze 2 godz co dzień
sobota i niedziela około 4godz ile to jest mniej wiecej ?
Kup sobie watomierz. Podłącz PC do tegoż i będziesz wiedział. To zależy od wielu,rzeczy ile Ci prądu zeżarł.
… i nie zależy od mocy zasilacza.
Kup dowolny watomierz, wsadź przed kable od monitora/komputera.
PS zasilacz o oznaczniu 500W nie pobiera cały czas 500W - to zależy od elementów komputera.
Dokładnie zmierzyłeś ile siedzisz na tych zmianach??
Skoro pracujesz na 3 zmiany to jesteś dorosły, a skoro jesteś dorosły to w prosty sposób znajdziesz potrzebne Ci informacje w sieci, bo akurat tematów tego ile prądu i kasy bierze komputer jest mnóstwo.
Na podstawie zasilacza nie wyliczysz nic;). To maksymalna moc jaką może obsłużyć ten zasilacz, a bez certyfikatów pewnie też zawyżona. Pobór prądu zależy głównie od procesora i karty graficznej, poziomu obciążenia tych podzespołów, a tego nie podałeś;). Watomierz da się miarodajny wynik, jeśli sprawdzisz i na idle i na max obciążeniu. Mój z czterordzeniowym procesorze i integrą intela na MB pobiera od 110W do 170W (wliczając już monitor i wieżę audio). Wychodzi z 60zł/miesięcznie przy ok 4h dziennie na średnim poziomie obciążenia.
Polecam kupić watomierz i podpiąć PC do niego na stałe, możesz sobie wyliczyć ile kwh zużył w miesiącu np.
Jeśli to zasilacz no name to sugerowałbym wymianę
co mam dokładnie podać do obliczenia zużycia prądu to podam może być średnio dla 3 godz. pracy dziennie policzone ?
Wymiary pokoju i odległość podłogi od Księżyca …
NIC nie masz podawać. Masz kupić watomierz.
Albo zapoznać się z podstawami, np. tu masz wytłumaczone łopatologicznie: http://www.rozmiar.com/ile-pradu-zuzywa-komputer.php