Ile trwa pełne formatowanie...?

Właśnie. Zaraz zamierzam formatowac swój dysk i mam takie pytanie ile bedzie trwało pełne formatowanie? Zawsze formatowałem sposobem “Szybkie formatowanie” i było błyskawicznie. A ile bedzie trwało pełne? Chce formatować systemowy dysk o pojemności 30 GB .

Dzieki za odpowiedzi

AMD Athlon 3000+, 1,8 GHZ 512 MB RAM. Jak widze na niektórych forach to piszą ze format pełny zajmuje kilka godzin… ?

pewnie chodzi im o zerowanie a to już inna bajka

A i mam jeszcze jedno pytanie:

1. Czy przez to ze sformatuje pełnym formatowaniem dysk bedzie lepiej chodził i mniej zamulał? i czy szybciej bedą sie instalować jakies programy i operacje przeprowadzane na dysku?

Z tym formatowaniem to jest tak, że czasem trwa krócej niż możnaby się tego spodziewać. Dla przykładu, mam płytę główną Asus A7V880 z chipsetem VIA KT880 i kontrolerem Serial ATA RAID. Do tego kontrolera jest wpięty dysk twardy Serial ATA 80 GB. Obojętnie czym bym go nie formatował, gruntowne formatowanie trwa jakieś 5 sekund. Ostatnio po podmianie sterowników do chipsetu płyty głównej (z wersji 4.51 na 5.12) czas formatowania wynosi 40 minut (czyli tak jakby w normie dla dysków o takich rozmiarach). Odnośnie Twojego dsku, myślę że gruntowne formatowanie nie powinno trwać dłużej jak 10 minut.