Ile wart jest mój komputer?

Komputer DELL Precision T3500 (obudowa)

Procesor : Xeon W3670 (6 x 3,2 Ghz – procesor 6 rdzeniowy 12 wątkowy)

Pamięć : 24 GB GB DDR3 ECC 

Dysk : 128 GB SSD

Napęd : DVD-RW

Grafika : Nvidia Quadro FX1800

Zależy jak bardzo Ci się śpieszy go sprzedać… jakoś 1300-1800zl

Dzięki wielkie, słabo spodziewałem się dużo większej kwoty :frowning:

Też bym się spodziewał - bardzo fajny sprzęt, sam bym chętnie na takim popracował. Byłby idealny gdyby podwoić pamięć - jako host małej farmy VM.

Niestety używane serwery / stacje robocze bardzo tracą bez gwarancji d2d / nbd / naprawy on-site. Zwłaszcza takiej przedłużonej np do 5 lat, i o ile jest wystawiona na sprzęt, a nie “appliance”.

Możliwe też, że nie doszacowałem - polska strona dell’a milczy o konfigu z tym modelem karty, więc założyłem że był modyfikowany. Licencja na windows to raczej miły dodatek przy sprzęcie takiej klasy. Ram już jest na max dla tego modelu (o ile jest na fabrycznym mobo) - brak możliwości rozbudowy to zdecydowany minus. Szacunki opierałem na allegro, do sprzedaży na cito.

Jeżeli zamierzasz się pozbyć, a nie ma pośpiechu, to warto spróbować najpierw darmowych ogłoszeń z dużo wyższą ceną, rozpuścić wieści do kontaktów i czekać na dobrą ofertę.

Sam na pewno będę pamiętał tego posta i w razie czego odezwę się na PW, bo serwis i OS mnie nie interesuje, a ramu starczy na stację roboczą dla osoby o której właśnie pomyślałem. Tyle że projekt jest w fazie kartki papieru i burzy mózgów.

Jeszcze raz dziękuję, za odpowiedz i zawarte w niej informacje… Jak coś to pisz śmiało z pewnością się dogadamy, komputer jest z firmy znajomego ma ich mnóstwo, wiec jak masz chętnych to pisz na PW :slight_smile: + Jeżeli interesuje Cię konkretna karta graficzna z serii Nvidia Quadro to tez pisz na pewno będzie taniej :slight_smile: Pozdrawiam

A takie coś w słabej konfiguracji!? Procesor : Xeon W3530 (4 x 2,8 Ghz / 8 MB Cache )

Pamięć : 6 GB DDR3 ECC ( 3x2 GB płyta posiada 6 slotów – procesor posiada kontroler 3 kanałowy )

Dysk : 250 GB SATA 7200 obr

Napęd : DVD-RW

Grafika : Nvidia Quadro FX1800

System : Windows 7 Pro

Jednostką precyzyjną dell jest dobra stacja robocza. Jeśli chcesz, aby było to szybsze i bardziej skuteczne, wykonaj następujące wskazówki z podręcznika Dell Precision T3500:
Kliknij przycisk Start i wpisz “Disk Defragmenter” w polu wyszukiwania.
Z wyników wybierz opcję “Disk Defragmenter”. Wybierz dysk, który chcesz defragmentować, i kliknij przycisk “Analyze disk”. Wprowadź hasło administratora, jeśli pojawi się odpowiedni monit. Kliknij “Defragmentuj dysk”.
Uruchom narzędzie Oczyszczanie dysku. Może to posłużyć do czyszczenia setek megabajtów przez usuwanie tymczasowych plików, zbędnych plików systemowych i opróżnianie pojemnika na śmieci. Kliknij przycisk Mój komputer, kliknij prawym przyciskiem myszy dysk twardy, a następnie kliknij polecenie Właściwości. Kliknij opcję Czyszczenie dysku (w zakładce Ogólne).
Czy miesięcznie oczyścić. Co miesiąc usuwaj niepotrzebne foldery i pliki.
Regularnie tworzy punkty przywracania systemu. Zrób to co najmniej raz w tygodniu.
Utwórz kopie zapasowe dysków.
Użyj oprogramowania antyszpiegowskiego.
Usuń pliki cookie.
Wykonaj operację skanowania dysku.
Defragmentuj. …
Rozważ formatowanie dysku twardego