Witam,
ile Vista tak mniej więcej potrzebuje wolnego miejsca na partycji? Aktualnie mam 6 GB wolnego na partycji gdzie jest system. Na drugiej mam 177GB wolnego. Dysk mam 250gb.
Witam,
ile Vista tak mniej więcej potrzebuje wolnego miejsca na partycji? Aktualnie mam 6 GB wolnego na partycji gdzie jest system. Na drugiej mam 177GB wolnego. Dysk mam 250gb.
Poszukaj na forum było już tego.Ja miałem coś koło 35 GB.Plus aktualizacje same bez programów zjadło ponad 20 GB.
Pod jakim hasłem to szukać i czy w tym dziale?
Vista powinna mieć minimum 15GB wolnego miejsca po instalacji systemu + wgraniu łat i itp… czyli system-ówke powinieneś mieć minimum 40GB. Ja mam 62GB z czego aktualnie wolne mam 33GB ale są ludzie co maja nawet po 90GB na system-ówce. Ogólnie jest zasada im więcej wolnego miejsca na dysku tym lepiej pracuje system i dysk pracuje z maksymalna wydajnością, a jak masz mało miejsca to system się muli i dysk działa wolno.
Czyli jak na C mam 32 gb około, instalka systemu, kilka programów (gg, skype, antywir itp.) i mam 6gb wolnego to mało? Myślę, żeby dodać z 20gb na partycję systemową.
Tylko czy da radę to zrobić? Jakim programem?
To zależy czy masz OS 32bitowy czy 64bitowy ? 6GB wolnego to za mało zwłaszcza że niedługo pojawi się Finalny SP2 dla Vista.
Mam 64 bitowy system. Chociaż system nie “muli” to wydaje mi się że właśnie 6gb to mało.
Tak więc jest jakiś program?
– Dodane 09.04.2009 (Cz) 18:53 –
GParted może być??
Tak, można coś takiego zrobić programem gparted albo programem partition magic. Oba programy posiadają właśnie możliwość zmniejszenia jednej partycji i przedzielenia miejsca drugiej… Jednak przed zabiegiej zrób defragmentację partycji, gdyż bez tego zabiegu istnieje możliwość, że przytniesz jakieś pliki i będzie problem…
Partition Magic nie obsługuje VISTY x64 i prawdopodobnie ogólnie VISTY.
Nowa wersja PM obsługuje Vistę starsza nie. A nie prościej powiększyć system-ówkę za pomocą zarządzanie dyskami z Narzędzi administracyjnych Visty ? tylko pamiętaj że musisz usunąć partycję D: następnie powiększyć C: i z powrotem utworzyć D: . Tak czy siak musisz skopiować gdzieś dane z D:
Lepiej jest to zrobić programem gparted, gdyż można bez kasowania partycji pomniejszyć ją i wolne miejsce przydzielić do drugiej…
Takie coś mi nie odpowiada, bo na D mam około ponad 20gb zajęte więc nie miałbym gdzie kopiować. Byłoby to bardzo czasochłonne. :] Już sobie poradziłem.