Ile zajmuje wam system vista?

Witam mam problem vista ultimate 32 bity zajmuje mi 29 Gb na dysku twardym. Sam system + spolszczenie polskie to jest 120 Mb. Czy nie jest to za dużo?

Normalka. Radziłbym Ci program vLite okroić ten system(możesz od razu spolszczenie dograć, to nie będziesz się musiał bawić w ciągłe jego dogrywanie) i będzie o wiele mniej zajmował. Co wywalić możesz znaleźć bez problemu poprzez google. W sieci są też zmodyfikowane Visty, tak więc możesz też wzorować się na tym co inni wykroili. Pamiętaj, że jeżeli zdecydujesz się brać za to, to po zakończeniu modyfikacji przetestuj system na maszynie virtualnej, bo może być tak, że w trakcie instalacji lub po modyfikacja może Ci sypać błędami.

Fakt za dużo… czysta Vista zajmuje 9 GB, o ile się nie mylę. Instalowałeś ją sam czy kupiłeś już z nią? Jak instalowałeś to jest to niemożliwościę, więc zakładam, że kupiłeś. Pościągaj kilka programów do czyszczenia, osobiście polecam polski odkurzacz. Glary Utilites też może być.

System sam instalowałem Vista ultimate 32 bity +spolszczenie + aktualizacja z microsoftu. Tylko tyle

To jest normalne, samo spolszczenie waży ponad 100 mega. Pleleć c: odkurzaczem, powinno trochę pomóc. Najlepiej byłoby tak jak pisałem okroić ten system.

Nie za wiele “odkurzysz” .

Ile masz przeznaczone na punkty przywracania systemu? Masz włączoną hibernacje ?Ile zajmuje Ci folder C:\Windows\>winsxs< ? Masz folder

C:\Windows\>ConfigSetRoot< ?

możesz jeszcze wyczyścić folder temp

Dodane 18.11.2010 (Cz) 8:45

a po wszystkim jeszcze przeczyść http://www.dobreprogramy.pl/CCleaner,Pr … 13061.html

Dodane 18.11.2010 (Cz) 8:52

moja vista na pc (sp2 i te inne duperele) zajmuje 26,7gb

zajmuje 3,6 Gb configsetRoot nie mam

Zmniejsz przydział na p.przywracania .Uruchom wiersz polecenia jako admin i wpisz :

VSSADMIN RESIZE SHADOWSTORAGE /FOR=C: /ON=C: /MAXSIZE=2GB

enter

Najlepiej skopiuj i wklej w cmd. Jeżeli nie korzystasz z funkcji Hibernacja to ja wyłącz ,zrobisz to w “Oczyszczaniu dysku” C + Temporary Internet fils + Pliki tymczasowe + Pliki raportowania błędów.Oczyszczałeś system po instalacji Service Pack’ów ?(Vsp1cln.exe , compcln.exe)

Jak dla mnie to bardzo dziwne :shock:

Moja partycja zajmuje 22,4GB. System do Vista Home Premium x64 + Office 2007 + AutoCAD 2006 itp… i to wszystko zajmuje razem 12GB. Trzeba tylko umieć skonfigurować system. Jest to normalna vista beż wyciętych funkcji lub innych udziwnień. Tak to wygląda -> Mój system

Ja mam viste ultimate, która jest cięższa bo zawiera te wszystkie dodatki.

PS: Edmunt jakiego masz SP i czy zainstalowałeś WSZYSTKIE aktualizacje?