Czy ilość programów na np. keyloggery, spyware, rootokity może mieć negatywne konsekwencje. Bo bym chciał Spybota zainstalować i jednoczesnie Super Anti Spyware. I czy te programy by się " gryzły" czy jak bym zeskanowal spybotem kompa, a potem super… to nie byłoby negatywnych zdarzen ?
Konsekwencje używania wielu programów rezydentnych:
-
spadek wydajności systemu,
-
konflikty aplikacji/bibliotek.
Obecnie mam Spybota jako rezydenta oraz a-squared i ten duet sprawuje się dobrze. O ile nie przesadzisz z ilością jednocześnie uruchomionych rezydentów (max 2-3) to wszystko powinno być w porządku. Oczywiście wpływ na to czy dana aplikacja będzie się “gryzła” z innymi już zależy głównie od producenta tegoż oprogramowania.
A mi chodzi o to, że dajmy jest piątek i robię skana kompa, Spybota włączam, skanuje, wykryte rzeczy usuwam i wyłączam spybota, wtedy włączam super ani spyware i znow skanuje i jak cos znajdzie to usuwam. A na koniec antywiruskiem KIS 07. Jak cos to ja nie włączam rezydenta w spybocie bo wtedy net mi ciut muli. Wiec jak one będą tylko na skanowanie to sie nic nie stanie tak ?
Mam Spybota i Malwarebytes bez włączonych rezydentów, skanuje od czasu do czasu raz jednym, raz drugim…zero problemów.
Rezydent Spybota ciągnie 40 mega pamięci więc przy słabszych kompach może to być odczuwalne.