Tak zgodność danych, sprzętu to na pewno ważny aspekt tego.
Rozumiem, że wszystko idzie naprzód ku większej wydajności i coraz więcej programów będzie czy już jest pisanych pod tę właśnie wersję ?
I nie muszę się obawiać, że nie będą zgodne lub nie będą działać ?
Bo sprzęt to będę musiał sam dopasować do tejże wersji, tak ?
Procesor mam akurat 64-bit to jest Intel Pentium 4 CPU 3.00GHz z 1 rdzeniem na Socket 775 LGA.
I być może on zostanie, choć wątpię, bo nie ma chociażby wsparcia dla wirtualizacji, którą preferuję na nowym komputerze.
Ale to nie tyle od procesora uzależniam decyzję choć to też jest ważne, tylko raczej od zgodności programowo-sprzętowej między tą wersją, a otoczeniem oraz od wymagań tych wersji odnośnie ilości pamięci operacyjnej w stosunku do potrzeb i innych wymagań.
RAM-u nie mam niestety 4 GB, a tylko 0,5 GB, dlatego całkiem przechodzę na nowy sprzęt - pisałem.
Sterowniki tak muszą być wyłącznie pod 64-bity na nowym.
Ale drugi aspekt ważny i o który mi tutaj szczególnie chodzi, to max a także optymalna ilość RAM-u wykorzystywanego przez te architektury.
Jak to jest, czy system Seven Pro (bo taki chcę mieć) będzie “widział” w wersji 64-bit więcej przestrzeni niż 32-bit ?
Jakie to są ilości dla tych różnych wersji ?
Czy są tam duże różnice i czy dlatego choćby warto wybrać tę właśnie architekturę czyli 64-bit?
I czy powiedzmy jeżeli chciałbym dać dla 64.-bit bo 32-bit ma to ograniczenie - nawet 8 czy 10 GB (w podstawie chcę mieć 4 GB, min. to 1 GB) to co się będzie działo z tymi “nadgigabajtami” ?
Czy system również wykorzysta ten większy obszar do swojego działania ?
Bo oprócz systemu są inne programy, osłony, bazy danych, procesy czy gry. Czy to wszystko, które potrzebuje znacznych ilości RAM-u do dobrego, szybkiego i wydajnego działania wykorzysta te dodatkowe GB RAM-u, czy tylko tyle na ile pozwala na to niewątpliwie ograniczenie dla danej wersji systemu ?
Jest jeszcze coś innego, bo np. różne inne układy np. karta graficzna mają swoje “układy” czyli własne pamięci RAM.
Czy to wchodzi też w skład ogólnej puli RAM ?