Witam serdecznie. Mam poważny problem czyli “inaccessible boot device” czyli blue screen. Wszystko moja wina. System nie widział stacji dysków więc szukałem po forach pomocy. Skasowałem dwie rzeczy w “regedit” jak polecano i po ponownym uruchomieniu stało się to co w temacie
Masz płytę z systemem? Wrzuć do napędu zbootuj i najlepiej zainstaluj system na nowo.
mam obraz iso ze stronki microsoftu. Włącza się instalka, wybieram języki i takie tam a potem dostaję informację żebym wyłączył komputer i zaczął instalację z systemu taką dostaję informację:
“komputer został uruchomiony z nośnika instalacyjnego systemu windows. Usuń nośnik i ponownie uruchom komputer, aby system windows mógł zostać uruch. normalnie. Następnie włóż nośnik inst. i ponownie uruchom aktualizację.”
Wiesz co oznacza zbootować płytę pod biosem?
właśnie tak zrobiłem
W czasie instalacji Windowsa wybierz SHIFT+F10 w okno CMD
http://forum.dobreprogramy.pl/instalacja-windows-8-64bit-konwersja-mbr-do-gpt-t447777/?p=2892660
Tylko pamiętaj usuniesz wszystkie dane na dysku!!
kurczę nie chciał bym stracić danych :beksa: ale jak nie będę miał innego wyjścia no cóż…
Więc skopiuj je na zewnętrzny nośnik np. z pomocą Linuksa live cd.
ale jak można to zrobić skoro nie mogę “wejść” do systemu?
Nagrywasz Linuksa na płytę/ pendrive, uruchamiasz z niej/ niego komputer i kopiujesz dane na zewnętrzny nośnik. Ot całą filozofia.
no to jutro z rana się za to zabieram. wielkie dzięki