Witam wczoraj 5 gozin walczyłem żeby tego dokonać. Kiedyś już to robiłem ale nie pamiętam na jakiej wersji SP flash tool. Na najnowszej wersji (v62316) potrzebuje on jakiekoś auth file. Na starszych kolejno albo zły format pliku scatter albo jest wymagany scatter w pliku txt, a nie w xml jaki ja posiadam.
Poniżej wersje sp flash trool z 4-rech różnych wersji.
Próbowałem pełno błędów a jak widzę ile z tym roboty to raczej sobie dam spokój. Tylko ciekawi mnie jedno. Bo ja już raz na nim instalowałem stock używając tylko sp flash tool. Mam odblokowany bootloader. To dlaczego teraz nie da się tego zrobić?
To pliki payloadu, które się wypakowały, ale skrypt Ci się wysypał, bo nie doinstalowałeś wymaganych zależności.
Masz tam wyjaśnione w krokach, co po kolei, aby skrypt działał prawidłowo. (sekcja install)
Nie wystarczy mieć zainstalowanego pythona i go uruchomić.
Generalnie najlepiej będzie jak wgrasz sobie na pendrive np. vendoyem lub rufusem gotowy obraz ze skonfigurowanym skryptem (system ubuntu z skonfigurowanym środowiskiem do mtkclient):
Use Re LiveDVD (everything ready to go, based on Ubuntu):
Po python mtk payload powinno oczekiwać na podłączenie smartfona (wyłączony z wciśniętymi vol+ i vol-)
Po wejściu w brom zdejmie Ci konieczność autoryzacji, uruchamiasz wtedy SP Flasha, w jego ustawieniach zmieniasz z USB na UART (dotyczy tylko Windows) i wybierasz odpowiedni port. Skrypt tak jakby pośredniczy w komunikacji i wstrzykuje payload, co powoduje możliwość zflashowania urządzenia.
Oczywiście SP Flash też jest dostępne na ubuntu.
Pobierz do katalogu w którym aktualnie jest skrypt i dopisz na końcu polecenia, które wpisywałeś jako parametr: --preloader=preloader_x676c_h891_v2.bin
lub --preloader=preloader_x676c_h891.bin
Jak nie pójdzie to zanieś do serwisu Spróbują boxem lub zakupią odpowiednie pliczki.