Inkscape - zapis w formacie eps

Mam problem. Ściągnąłem program Inkscape, udało się, można na nim coś zrobić.

Ale po wykonaniu pierwszego obrazka, i próbie przesłania go do Fotolii, poległem.

Fotolia przyjmuje wektory w formacie EPS. Po zapisaniu tego obrazka “zapisz jako”

w formacie eps, próba umieszczenia go na Fotolii nie powiodła się. Otrzymuję komunikat

• obrazek.eps [Format PostScript dokument text conforming DSC level 3.0, type EPS,

level 2] not supported. Czy jest możliwość działania tym programem na Fotolii?

Na Fotolię musisz wysłać plik EPS + JPG (do podglądu). Wszystko powinno być wrzucone do folderu i spakowane w formacie zip. Samego EPSa Ci nie przyjmą. Ja zawsze zapisuje EPSy w poziomie 3.0 i choć Inkscape mi ich już ponownie nie odczytuje to na Fotolii przechodzą, więc mniemam, że jest z nimi wszystko w porządku. Ale zawsze jako “koło ratunkowe” do folderu wrzucam też obraz w formacie SVG.

Mam tam niedużo, bo z 200 wektorków z czego wszystkie wykonane w Inkscape, więc jeśli inspektorzy je przyjmują, to chyba program się nadaje.

Fakt że większość wrzuciłem w czasie gdy jedynym formatem wektorowym na Fotolii był SVG, ale i po zmianie kilkanaście dorzuciłem bez przeszkód.

DobryLuk, dziękuję bardzo za poradę. To był mój pierwszy wektor. Na Fotolii też dopiero zaczynam (mam tylko 10 obrazków zrobionych w Gimpie). Spróbuję tak zadziałać jak piszesz. Jest tylko kłopot, bo Inkscape nie ma zapisu w JPG. Ale spróbuję wyjść z Inkscapa zapisem w pdf a potem po otworzeniu w Gimpie wyjdę zapisem JPG. Mam nadzieję że się uda.

Życzę Ci radości w tworzeniu grafik i dużego wzięcia na Fotolii.

Z tym nie ma najmniejszego problemu. Inkscape pozwala na wyeksportowanie bitmapy do formatu PNG. Później w np. w GIMPie, czy w dowolnej przeglądarce graficznej zapisujesz ten plik do JPG i to tyle.

Dziękuję, wzajemnie :wink:

Udało się! Obrazek wprowadził się bez problemu. I nawet został przyjęty.

Jeszcze raz dziękuję bardzo za pomoc.