Witam,
Laptop Fujitsu Lifebook A555, klawiatura działa. Po wymianie klawiatury, na nowej klawisze są pozamieniane. Naciskam 1 a pokazuje się literka “m”, na klawiszu Home mam Caps Lock, a na spacji literka “p” i tak dalej. Po podłączeniu starej klawiatury jest identycznie to samo. Klawiatury zewnętrzne podłączane na usb działają. Nie jest to problem windowsowy ponieważ w biosie i na linuksie live cd jest dokładnie to samo, problem stricte sprzętowy. Czytałem że może to mieć związek z Num Lockiem, jednakże nie wiadomo co jest na jakimkolwiek klawiszu, a przynajmniej nie ma Num Locka po naciśnięciu dowolnego klawisza - sprawdzałem to poprzez uruchomieniu dźwięku w panelu sterowania, sygnał dźwiękowy po naciśnięciu caps/num/scroll lock. Próbowałem opcje z rejestrem i tam zmienić zasadę działania num locka, hkey users > default > control panel > keyboard > initialnumeric na 0, 1 i 2. Nic nie daje. Uszkodzenie klawiatury? Złącza na płycie głównej? Poradzi ktoś?
Miałem ostatnio podobny problem. Spróbuj delikatnie wysunąć taśmę. U mnie problemem była za mocno wsunięta taśma.
Dzięki za radę, ale nie pomogła. Laptop poszedł na serwis który stwierdził, że winna jest płyta główna. Wsadzili całkiem nową klawiaturę i zbootowali system i efekt ten sam.
Nie rozumiem - uszkodzona płyta główna, a oni wymieniają klawiaturę? Jak dla mnie reklamacja na usługę serwisową.
Powtarzam, laptop działał, był sprawny jedynie klawiatura była do wymiany ponieważ jeden klawisz był fizycznie uszkodzony. Do tego momentu, poza oczywiście tym klawiszem klawiatura działała poprawnie. Po instalacji nowej klawiatury całość przestała funkcjonować.
Skoro tak, to reklamacja naprawy serwisowej, tak jak sugerowałem w poprzednim poście. Być może po wymianie klawiatury nie podłączyli jej do złącza w płycie głównej.