Instalacja 3 systemów operacyjnych na komputerze z GRUBem

Cześć!

Mam w swoim komputerze zainstalowane dwa systemy Windows 7 oraz Linux Ubuntu. Chciałbym zainstalować jakiś 3 - chodzi mi o taki szybko startujący system jak np. xPUD - dzięki, któremu w błyskawicznym czasie uzyskam dostęp do internetu. Będę go wykorzystywał tylko wtedy gdy zależy mi tylko na tym, żeby szybko uzyskać połączenie z internetem.

Jednak przed tym chciałbym zadać kilka pytań:

Czy instalacja 3 systemów operacyjnych na jednym komputerze jest w ogóle możliwa?

Czy 3 system operacyjny automatycznie doda się do GRUBa?

Czy instalując 3 system nie uniemożliwię sobie dostępu do dwóch poprzednich?

A czemu miałaby być niemożliwa?

Sam automagicznie na pewno nie, ale dodanie nie powinno być trudne. Raczej powinieneś zapytać, czy GRUB potrafi uruchomić dany system, który chcesz zainstalować. Jeśli chodzi Ci o jakaś dystrybucję GNU/Linux, to bez problemu.

A w jaki sposób? Chodzi Ci o bootloader? Cóż, jak sobie zrobisz tak będziesz miał, wszystko można spaprać jak się chce.

Możesz odpowiedzieć sobie na powyższe pytania przez maszynę wirtualną. I tak zostaje drobny procent, że w czasie testów w VirtualBoksie wszystko pójdzie dobrze, a normalnie już coś się popsuje. Dlatego:

a) Należy zrobić kopię zapasową ważnych danych(na zewnętrznych nośnikach)

b) Jesteśmy my

Co do hibernacji na dysk, to jest to dobry pomysł. Linux zahibernowany na dysku powinien wstawać szybko. Mogą natomiast pojawić się rozmaite problemy, jak np. urządzenie nie obsługujące hibernacji. W twoim wypadku hibernacja na dysk może okazać się złym rozwiązaniem - przydaje się zwłaszcza w przypadku komputerów przenośnych.

możesz zainstalować na 1 komputerze tyle systemów ile tylko chcesz, tylko po co…

Miałem nie dawno okazję pracować na linuxie ubuntu w najnowszej wersji na dość słabym pc i system startował bardzo szybko, jaki numer wydania masz tego ubuntu?

Również polecam hibernację w W7 (nie myl z trybem uśpienia)-system szybciej jest wpełni gotów do działania niż przy normalnym uruchamianiu.

Jeżeli już się upierasz przy jakimś lekkim linuxie to sobie zainstaluj ale nie jestem pewny czy się doda do GRUBa sam.

Nie hibranacja od razu odpada. Więc z góry bardzo bym prosił o zaprzestanie mi doradzania tego.

Po co mi trzy systemy? Otóż domyślnie korzystam z Ubuntu, jednakże wolę mieć w zapasie Windowsa gotowego do pracy, w razie gdybym miał jakiś problem, którego na Linuxie rozwiązać nie mogę. Chcę jednakże mieć dostęp do trzeciego systemu, który umożliwi mi szybko dostęp do internetu, gdy np. będę chciał coś szybko sprawdzić i nie będę chciał uruchamiać całego Ubuntu czy Windowsa.

I interesuje mnie tylko takie rozwiązanie. Nie zamierzam za każdym razem hibernować komputera, nie interesuje mnie także “odchodzanie” Ubuntu czy Windowsa. Tak jak mówiłem - chcę zainstalować 3 system operacyjny i tylko to mnie interesuje.

Chcę, żeby trzecim system był xPUD (http://pl.wikipedia.org/wiki/XPUD) w przyszłości być może Chrome OS.

Czy możecie mi podać jakąś stronę na której dowiem się jak poprawnie zmodyfikować GRUBa tak, żebym miał w nim 3 systemy do wyboru?

GRUB potrafi uruchamiać inne boot managery. W ostateczności(gdy nie jest zgodny ze standardem multiboot) wykorzystuje się chainloading.

Dodane 11.09.2010 (So) 17:47

Nie wiem czy to Ci wystarczy, ale:

http://www.xpud.org/download.en.html#tab-3

Przeczytaj instalację xPud pod Linuksem(Grub). W przykładach użyto GRUB2 - zauważyłem po specyficznej składni, więc konfiguracja będzie działać pod nowszymi Ubuntu.

W drugim przypadku masz nawet przykład tego, jak zainstalować xPud nie wydzielając mu partycji(z obrazu).

xPud jest dystrybucją typu Live. Niestety - nie posiada ona instalatora trybu Live.

a może jakaś live cd mała np. Tiny Core Linux malutki Linux szybko się uruchamia a dane z przeglądarki mógłbyś trzymać na małej 1 Gb partycji albo na partycji Ubuntu i nie rodziło by to żadnych sprzeczności sam pewnego czasu korzystałem TCL i Opery na zabytkowym sprzęcie a w odwecie miałem W98 z którego wcale nie korzystałem

Mi się udało zainstalować xPuda wg. wcześniej podanych porad. Wspomnę tylko:

Będę musiał wykonywać to za każdym razem gdy będę uruchamiać xPuda?

Możesz odpowiednio wyedytować /etc/default/grub (nie zapomnij zrobić kopii zapasowej) lub zainstalować jakiś program do edycji ustawień GRUBa.

Pewnie w parametrze quiet zmieniasz z true na false.

Dodane 12.09.2010 (N) 8:50

Mała poprawka do punktu drugiego. Moim zdaniem, to powinna tam być spacja, i tak właśnie zrobiłem.