Instalacja 3 systemu (windows 8)

Cześć, mam do was pytanie; otóż mam na komputerze windows 7 i XP, lecz nie wgrywałem tych systemów ja tylko znajomy. Chciałbym sobie zainstalować Windows 8 lecz nie wiem za bardzo jak to zrobić, bo gdy włączam komputer to pisze, że mam do wyboru system windows 7 i starszą wersje systemu windows. Jeśli chciałbym wgrać jeszcze na jakiś dysk windows 8 to co będzie pisało gdy włączę komputer i czy nic się nie stanie gdy będę miał 3 system? Aha jbc. nie chcę odinstalowywać XP i 7.

Proszę o odpowiedź, jeśli macie jakieś własne uwagi to chętnie posłucham (tylko nie piszcie po co ci ten głupi system itp.).

Czy znajomy również wyposażył Twój komputer w odpowiednie naklejki z kluczami? Windows 8 masz na oryginalnej płytce? Włóż nośnik do napędu i podczas startu komputera wybierz rozruch z płyty.

Tak win XP było moje a 7 to on mi dał a czy oryginał to nie wiem, a jeśli chodzi o win 8 to ja pobrałem wersję trial.

Tak tylko 8 to ty zainstaluj na osobnym dysku bo koło XP i 7 sie nie da (Na tym samym dysku)

Ale czy nic się komputerowi nie stanie przez 3 systemy, bo mam tam także programy ojca, który by mnie “zabił” gdyby coś się stało… A co będzie pisało w biosie podczas rozruchu komputera?

Przenieś te programy na dysk z xp i 7 A 8 zainstaluj na czystym dysku tylko sie nie pomyl przy wyborze dysku przy instalce i obawiam sie że 8 w takiej konfiguracji sama sie nie doda do listy tylko trzeba bedzie go recznie dodać.Chociaż za to nie dam sobie ręki uciąć więc poczekaj na innych

A wiesz może jak ręcznie to dodać?

Za pomocą programu EasyBCD: http://www.dobreprogramy.pl/EasyBCD,Pro … 12231.html

Mówie szczerze nie wiem Ale wiemże 7 sie dawało to i8 powinno sie dać i żeby była jasność używając Terminu czystym dysku miałem na myśli dysk fizyczny a nie wydzieloną partycje

Windows 8 możesz instalować na partycji logicznej , nawet na tym samym dysku co XP i Windows 7!

@Manyek

Może kolega ma testowe wersje Win7 oraz Win8 a Ty się już o naklejki czepiasz ;]

btw@

Możesz śmiało instalować Win8 i nic się nie podzieje :slight_smile: