Instalacja 4 Linuxów obok Windows 8.1

Witam,
na jednym z komputerów w pracy potrzebuję zainstalować 5 systemów operacyjnych.
Windows 8.1 już jest zainstalowany i skonfigurowany, potrzebuję jeszcze 4 systemów Linux.
Po zainstalowaniu Minta, nie mam możliwości uruchomienia go.
Nie pojawia się, żaden Grub ani nic innego.
Jak instalowałem Minta to nie wybrałem, obok Windows tylko na oddzielnej partycji na dysku HDD, a Windows 8.1 jest na dysku SSD. Czy to jest tego wina?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam 12chrapek12

To są dwa różne dyski, czy jeden dysk z dwoma partycjami?

Witam,
to są dwa różne dyski.
Na SSD jest 1 partycja a na niej Windows.
Na HDD jest 4 partycji z czego jedna jest na dane.
Pomyliłłem się o jeden system za dużo jest.
Mają być 4 systemy łącznie.
Pozdrawiam 12chrapek12

Zależy gdzie zainstalowałeś gruba- na którym dysku, i który dysk jest ustawiony jako pierwszy do bootowania w bios. Bo jeżeli pierwszy jest dysk z windows to zawsze będzie się uruchamiał tylko windows. Pozdrawiam.

1 polubienie

Witam,
już sobie poradziłem - ustawiłem bootowanie z dysku HDD i już mi się uruchamia GRUB.
Teraz mam inny problem - sterowniki.
Jak zainstalować sterowniki do karty Nvidia Geforce GTX 1050?
Na razie próbuje ogrnąć Minta, resztą będę się bawić jak Mint będzie skonfigurowany.
Pozdrawiam 12chrapek12

Na przykład poprzez menadżera sterowników dostępnego w Mincie.

Najlepiej załóż osobny temat. Mint pewnie ma coś takiego jak centrum sterowników (nie pamiętam jak to się nazywa). Uruchom, przeskanuj, gdy znajdzie zainstaluj. Lub poszukaj w repo.

Witam,
dziękuję za pomoc.
Sterowniki do karty graficznej zainstalowałem za pomocą tego poradnika: http://www.download.net.pl/ubuntu-instalacja-sterownikow-nvidia-amd-oraz-intel/n/8139/ .
Komputer do pracy już “ogranąłem”.
Po zabawie z systemami Linux, postanowiłem, że postawie jakąś dystrybucję na swoim domowym komputerze :slight_smile:
Już napotkałem pierwsze problemy :wink:
Ale stworzę nowy temat.
Temat do zamknięcia.
Pozdrawiam 12chrapek12