Jak zainstalować Beryla na Ubuntu? Dopiero wczoraj go postawiłem i nie łapie się za bardzo. Poszukałem trochę w necie i znalazłem poradniki jak zainstalować ale nie dla Ubuntu. Powie mi ktoś jak to zrobić?
Jakie Ubuntu i jaka karta, opis dla 7.04+nvidia. Stery pobrać możesz dzięki automatixowi
http://ubuntu-tutorials.com/2007/02/06/ … buntu-704/
najlepszy opis jak dla mnie
sudo aptitude install beryl
sudo aptitude install beryl-manager
sudo aptitude install emerald
Wklej to w terminal. pobierza Ci się wersja 0.2.1. Jest nowszy beryl 0.3.0, ale nie wiem jak zainstalować
Ubuntu 7.05 i karta graficzna GeForce 8600.
No to zastosuj się do tamtego opisu z mojego postu, w xorg.conf zmień tylko nv na nvidia i dopisz te 2 linijki parametrów, wszystko tam jest opisane, wpisuj ręcznie nie wklejaj nic z tego opisu Jak już odpalisz to koniecznie wymuś sobie w opcjach AIGLX
Stery do nvidia zainstaluj z Envy. Przy automatixie mialem same problemy. Z Envą poszło gładziutko, a instalowalem wczoraj karte tej samej serii.
Nie wiem czy mam sterowniki do karty graficznej zainstalowane ale skoro beryl się zainstalował to wszystko ok chyba ?
Jak mam to zrobić?
Jak wcześniej napisałem zainstalowałem tego Beryla i zrestartowałem komputer ale Linux sie ie chce właczyć (Teraz siedze na win)
To co się dzieje? Nie startują iksy? Spróbuj
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
System się ładuje i wtedy kiedy powinno pokazać się okienko do logowania jest czarny obraz i nic się nie dzieje dalej więc nawet nie mam gdzie tego wpisać. Zawsze cos :x
nie baw się w beryla nie jest już rozwijany teraz tylko compiz-fusion (częścią tego projektu jest właśnie BERYL)
Jestem początkujący i miałem dokładnie to samo co Ty. Rozwizalem to tak: Zainstalowałem od nowa Ubuntu, instalacja trwa tylko 25 min. Później użyłem Envy.Tam jest opcja; zainstaluj sterownik automatycznie. Mieli, mieli i jest ok. Mam taka sama kartę jak twoja. Po restarcie ustawiasz rozdzielczość, instalujesz Beryla. I to tyle, a sam myślałem ze już tego nie przejdę…