Niedawno rozpocząłem przygodę z Ubuntu. Postanowiłem, że zainstaluję antywirusa. Ściągnąłem paczkę ClamAV 0.92.1, ale kompletnie nie wiem jak to zainstalować #-o . Proszę więc o pomoc.
Ubuntu 8.04
Niedawno rozpocząłem przygodę z Ubuntu. Postanowiłem, że zainstaluję antywirusa. Ściągnąłem paczkę ClamAV 0.92.1, ale kompletnie nie wiem jak to zainstalować #-o . Proszę więc o pomoc.
Ubuntu 8.04
Witam.
Nie prościej Ci będzie przejść w menu KDE do dodaj/usuń programy i tam zainstalować Clam’a z pakietów?
Możesz ją skompilować, jak dowolny inny program ze źródeł, bądź zainstalować ClamAV poprzez sudo. Szczegółowe instrukcje znajdziesz na stronie: http://lazowski.wordpress.com/2008/04/2 … -o-clamav/
Wszystko zainstalowane i działa. Dzięki.
OT --> Kosz
Wcale nie offtop. Autor wątku (wydaje mi się, inaczej by wiedział jak to zainstalować) że nie wie do czego służy ClamAV. Nie ma sensu tego instalować na desktopie! ![]()
Clam AntiVirus jest zestawem narzędzi antywirusowych dla systemów UNIX, dostępnym na licencji GPL oraz zaprojektowanym z myślą o skanowaniu wiadomości e-mail na poziomie serwerów pocztowych.
No chyba że ktoś lubi klepać w konsoli sprawdzanie pojedynczych plików/katalogów na dysku to proszę bardzo. W każdym razie nie działa to tak jak NortonAntivirus na desktopie z windows.
que_pasa , poprzedni post był OTem.
Gdybyś od razu napisał go tak jak napisałeś go teraz nie było by problemu.