Instalacja Comodo w wirtualnym środowisku - VirtualBox


(Laszjwrz) #1

Przy próbie instalacji CSC na Windowsie XP Home (SP3) błąd:

Could not access to network location %SystemDrive%\Documents and settings\All users\Menu start\Programy\Narzędzia administracyjne\.

Jak dokonfigurować połączenie z internetem dla maszyny wirtualnej? Po wyłączeniu obsługi sieci dla maszyny efekt ten sam. W przypadku Comodo Security Suite:

Failed to initalize the installer. Please check your Internet connection and/or Internet Explorer connection settings.

Error: 12007. The server name or address could not be resolved.

Modem iPlus Express Card, VirtualBox 3.1.4.


(roobal) #2

Domyślnie powinno być ustawione na NAT i net powinien być dostępny. Jednak lepszym rozwiązaniem jest ustawienie połaczenia mostkowego (bridged) aby maszyna wirtualna była w tej samej podsieci a nie za NATem. Gdy już to ustawisz w Virtualboksie to pozostanie Ci już tylko skonfigurowanie połączenia sieciowego w Windowsie.

Pozdrawiam!


(Laszjwrz) #3

Przy NAT mam internet (www) ale nie mogę zainstalować ww i np Daemon Tool. I podejrzewam, że paru innych.


(roobal) #4

A sprawdzałeś połączenie mostkowe?

Pozdrawiam!


(Laszjwrz) #5

Również to samo. I również to samo korzystając z sieci bezprzewodowej.


(roobal) #6

Może zapora sieciowa coś blokuje w takim razie.

Pozdrawiam!


(Laszjwrz) #7

Hm.. Nie korzystam z zapory aktualnie. To chyba spróbuje przeinstalować VB i postawie w nim system jeszcze raz.


(roobal) #8

Oczywiście chodziło mi o zaporę windowsową :slight_smile: Skoro ona nie blokuje ruchu sieciowego to nie mam pojęcia co może być nie tak, może jakiś błąd w Vboksie. Jeszcze co mi przychodzi do głowy to zmiana wirtualnej karty sieciowej na inny model.

Pozdrawiam!


(Laszjwrz) #9

Zaporę wyłączyłem po postawieniu systemu :slight_smile: Może ze szczegółami:

Przy NAT VB widzi kartę AMD PCNET Family PCI Ethernet. Typ połączenia: PCNet-FAST III (Am79C973). MAC - wpisałem modemu iPlusa.

Przy bridged nie mam oczywiście nazwy karty.

Przy karcie sieci izolowanej nazwa: VirtualBox Host-Only Ethernet Adapter, również PCNet-FAST III (Am79C973) - nie ma Internetu. Dostęp do sieci mam tylko z NATu, ale błędy podczas instalacji programów występują nadal.


(roobal) #10

Bo ten rodzaj połączenia służy do tworzenia wirtualnej sieci LAN pomiędzy maszynami wirtualnymi. Skoro zapora nie blokuje to prawdopodobnie musi być jakiś błąd po stronie Virtualboksa albo coś innego, niestety już pomysły mi się wyczerpały.

Pozdrawiam!


(Laszjwrz) #11

Dzięki roobal, zawsze i tak pomagasz i można na Ciebie liczyć :slight_smile:

Pozdrawiam!