Witam, posiadam notebooka Lenovo G500 z preinstalowanym systemem Windows 8.0, oczywiście zainstalowałem aktualizację do wersji 8.1. Z tymże chciałbym pozbyć się tej zbędnej partycji recovery oraz zainstalować czysty system bez zbędnych rzeczy od producenta. I teraz mam pytanie odnośnie licencji. Czy jeśli zainstaluję od razu Windowsa 8.1 przy użyciu generic key to podczas aktywacji mój numer licencji wczyta się automatycznie z UEFI? Czy mogę odczytać ten klucz za pomocą różnych programów - znalazłem programy, które podobno zczytują ten klucz seryjny, ale nie chcę ryzykować i po formacie zostać bez oryginalnej licencji na system. Proszę o odpowiedź.
Numer sie wczyta, robiłem tak kilka razy na różnych laptopach.
Co do kwestii licencji, to trzeba by się w nią zagłębić, ale myślę że nie powinno być problemów.
Czyli śmiało mogę zrobić sobie format całego dysku, oraz wgrać od razu Windowsa 8.1 nawet gdy klucz jest dostosowany do instalacji wersji 8.0?
Tak tylko żeby wywalić partycje Recovery musisz zbootować GParted. Tak klucz powinien zostać automatycznie pobrany z UEFI.
Nie musisz używać GParted. Po prostu odpal W 8.1 usuń wszystkie partycje włącznie z RECOVERY i utwórz ponownie. Ale możesz zrobić inaczej. Nie usuwaj partycji RECOWERY, zainstaluj sobie W 8.1 i program LENOVO do recovery. Utwórz sobie obraz systemu. Potem zmień jego nazwę na “factory.wsi”. Przy pomocy PTEDIT32 odbezpiecz partycje recowery. Podmień pliki. Zabezpiecz ponownie. I tak będziesz mial swoje RECOWERY przywracane z programu LENOVO.
Poczytaj tu:
http://www.wybieramlaptopa.pl/tips-tricks/143-partycje-recovery
Chyba, że coś się zmieniło w W8.1 ale nigdy nie dało się usunąć partycji Recovery z poziomu instalatora Windows chyba, że za pomocą diskparta możesz wywołać cmd (SHIFT+F10) użyć diskaparta.
Możesz dać jakiegoś linka do tego programu od lenovo który tworzy recovery? Druga kwestia który obraz ISO wypalić ponieważ w tym lapku mam tę podstawową wersję systemu?
Lenovo G500 ma koło wyłącznika taki guziczek do robienia kopi systemu i przywracania
http://download.lenovo.com/consumer/mobiles_pub/lenovo_g400g500g405g505g410g510_ug_english.pdf
a program trzeba sobie pobrać ze strony LENOVO
OneKey Recovery
i to obsługuje ten guziczek
A Co do partycji Recovery to kupiłem LENOVO Y580 z Win 8 i zainstalowałem sobie tam Win 7 wyrzucąjąc partycję RECOVERY instalatorem, tylko trzeba wejść w funkcje zaawansowane instalatora.
Wiem że każdą partycję można usunąć z poziomu instalacji Windowsa, nawet recovery bo robiłem to już dziesiątki razy.
Czyli podsumowując. Mogę ściągnąć sobie obraz płyty Windowsa 8.1 wywalić wszystkie partycje, system pobierze mi klucz podczas instalacji (albo podczas aktywacji) z UEFI, wgram sobie najpotrzebniejsze programy, sterowniki itd. i wtedy zrobię sobie swoje recovery za pomocą tego programu. Tak?
najbezpieczniej pożycz od kolegi oryginalny nośnik i zrób sobie kopię, reszta dokładnie tak jak napisali koledzy wyżej