Witam. Dostałem do “naprawy” laptopa od wuja. Problem jest taki, że system się nie ładuje, po uruchomieniu komputera i próbie załadowania Windowsa, pojawia się od razu “Narzędzie do naprawy systemu podczas uruchamiania komputera”. Dzieje się tak zarówno w trybie normalnym jak i awaryjnym. Narzędzie do naprawy oczywiście nie pomaga. Próbowałem też naprawić system z płyty, ale bez skutku. Recovery też nie jest opcją…
Wuja ma na laptopie jakieś ważne dla niego pliki. Teraz moje pytanie…
Czy da się zainstalować drugi system, tak, aby nie stracić plików na dysku? Czy to ma w ogóle szansę działać? Chodzi mi o to, by podczas uruchamiania komputera móc wybrać, który system chcę uruchomić.
A może ktoś ma jakieś inne pomysły?
Pobierz dowolny obraz Linuksa który można odpalić w trybie live (bez instalacji). To ci da dostęp do dysku w laptopie z którego skopiujesz wszystkie potrzebne pliki, a potem instalacja systemu na czysto.
Jeśli to Windows 10 to możesz spróbować pobrać najnowszy build i przeprowadzić aktualizację, ale tak czy inaczej polecam zrobić kopię plików przed rozpoczęciem jakiejkolwiek zabawy.
startujesz z instalki Windows (DVD lub USB) i instalujesz Windowsa na dysku C (bez Formatowania) instalator całego windowsa i Program Files umieści w folderze Windows.old i po zainstalowaniu będziesz miał dostęp do wszyskich plików będących na poprzednim systemie. Po skopiowaniu Windows.old możesz usunąć.
Jak wspomniano zacznij od skopiowania ważnych danych, bo dysk może być uszkodzony - większość laptopów ma podstawowy tryb diagnostyczny, gdzie sprawdzisz chociaż S.M.A.R.T. dysku.
Dzięki wszystkim za pomoc. Spróbowałem pomysłu z Linuxem i dałem radę zgrać wszystko co było potrzebne, później jeszcze dla pewności zrobiłem tak jak poradził stens1950, żeby się upewnić, że mam wszystko.
Wielkie dzięki raz jeszcze.