Instalacja dysku twardego


(Dybowski Filip) #1

witam kupilem na allegro nowy dysk 80GB. Mam juz jeden dysk tej samej firmy niestety nie mam juz wolnych taśm i musze je dwa puscic z jednej. I tu jest problem bo bios cos swiruje ze chce sie butowac z cd-romu. Na poczatku cos zaczyna wykrywac IDE i potem jest wlasnie to ze chce sie z cd bootowac. Wydaje mi sie ze jest to wina zworki . Jak mam przelozyc ta zworke by nowy dysk pracowal w trybie slave.???

Za odp z góry dzięki.


(Tele89) #2

w roznych dyskach jest inaczej z tymi zworkami, na jednym trzeba ją w ogole wyjąć na innym przestawić. Na dysku powinno być narysowane jak ją ustawic


(Meason) #3

Podłącz tak:

Jedna taśma: Dysk (z windowsem) na Master

Druga taśma: Napęd na Master, dysk na Slave

W BIOSie ustaw bootowanie z dysku


(system) #4

Może napisz jaki to dysk - troszkę nam to ułatwi sprawę zworki


(Craker92) #5

A opisu nie ma :?:

To chyba oczywiste :lol:


(Dybowski Filip) #6

Nie craker to nie jest dysk Hitachi tylko samsunga w starym kompie.

Sprawe zworki juz rozwiazalem. Podłączyłem to w takiej konfiguracji jak mowi meason i poszlo w innej nie idzie. Wstawanie kompa trwa strasznie dlugo i jeszcze winda sie nie laduje. Co mam zrobic? Pomocy zasilacz na pewno uciagnie bo to jest fortron 400w. Dysk Samsung SP0822N.


(system) #7

Dyski powinny być na jednej taśmie, inaczej dysk zwalnia do szybkości CD (tak przynajmniej mi się obiło o uszy).

Dysk master i slave a druga taśma CD master.

ps. Ja mam razem 4 napędy, jedna taśma to dyski a druga to DVD.

ps2. Aha, sprawdź czy dysk nie jest w trybie PIO (wtedy może być bardzo wolny).

'Moj komputer' PPM >> właściwości >> zakładka 'sprzęt' >> menedzer urządzeń >> kontrolery IDE ATA/ATAPI >> podstawowy kanał IDE PPM >> właściwości >> zakładka 'ustawienia zaawansowane' , tam masz tryb transferu, ma być na DMA.

ps3. PPM to prawy przycisk myszy.


(Dybowski Filip) #8

ej z tylu tam gdzie zworka mam takie literki tylko:

Pod jednym:MS-master

Pod drugim: Sl- i nie wiem co to znaczy moze slave

Pod trzecim: Cs - nie mam pojecia co to jest

wydawalo mi sie ze sie udalo a tu .... bo wlozylem zworke na SL i tez dziala ale dalej tak wolno Co mam robic plz winda (milenium) wogole sie nie laduje


(rolkass) #9

a dobrze podłączyłeś dyski do taśmy?

jeśli jest master to wychodzi na to że to jest salve :slight_smile:


(system) #10

Sl - to jest Slave

Cs - Cable Select - konfiguracja zależna od tego do której wtyczki w taśmie wepniesz.

Proponuje ustawić nowy dysk na Slave i wpiąć do tej wtyczki w 2/3 długości taśmy, a dysk na którym jest System ustawić na Master i wpiąć na końcu taśmy.