http://www.gnugadu.org/index.php?wiki=Ubuntu --> na tej stronie jest pakiet GNUgadu dla Ubuntu, ściągam go i co dalej? Jak go zainstalować? Jeśli ktoś wie prosze o opis instalacji (wszystkie polecenia, które musze wpisać w terminalu), konkretnie na przykładzie tego programu.
Przecież na stronie do której podałeś linka masz dokładny opis jak to zainstalować… :roll:
Ale tam masz opis, ściągasz i dwa razy klikasz na plik, Robisz zainstaluj i gotowe. Bez filozofii.
Opis instalacji jest, tyle tylko, że tam trzeba otworzyć plik za pomocą Instalatora pakietów GDebi, a chyba nie mam takiego instalatora.
Zrób
sudo dpkg -i gg2_2.2.9-1_i386.deb
oczywiście w katalogu w którym masz plik.
A co się dzieje gdy klikasz na niego, czyli uruchamiasz??
Instalator Gdebi pojawił się dopiero w Dapper Drake 6.06, a z tego co widzę wojciech2 ma stare Ubuntu 5.04. To jest wersja ponad roczna, więc radziłbym Ci zaktualizować system, ponieważ obecne pakiety są tworzone “pod Dapper’a”, ponadto aktualizacja wnosi wiele nowości i poprawek. Jak aktualizować system znajdziesz w dziale Faq na forum.ubuntu.pl lub nawet na tym forum.
Jeśli jednak chciałbyś zainstalować to
OK, dzięki za porady, ale i tak musiałem odinstalować Ubuntu, bo za wolno wszystko chodziło na moim sprzęcie.
niepotrzebnie, mogłeś zamiast GNOME zainstalować coś lżejszego np. Xfce4 lub trochę zoptymalizować Ubuntu. Mam nadzieję, że to nie jest twój koniec przygody z linuksem :). Na przyszłość proponuję dystrybucję kompilowaną pod i486 lub więcej.
Nie mam zamiaru się poddawac.