Instalacja GRUB-a

Witajcie.
Na pierwszym dysku mam Win11. Chcę dołożyć drugi dysk I zainstalować Ubuntu. Pewnie pokaże się parę partycji Sda I Sdb przy ustawianiu instalacji Linuksa. Pytanie, gdzie mam wskazać punkt montowania Gruba? Instaluje w trybie Biosu. Kiedyś próbowałem to ogarniać ale Grub po instalacjach systemów się nie pokazywał. Dzięki za pomoc.

Najlepiej odłącz fizycznie dysk z Windows i pozostaw tylko dysk do instalacji Ubuntu. Zacznij instalację i w czasie instalacji wskaż ten dysk do instalacji GRUB-a. Potem podepnij dysk z Windowsem i w BIOS-ie ustaw start komputera z dysku na którym jest Ubuntu. Po ponownym uruchomieniu komputera z systemu Ubuntu będziesz musiał przeinstalować GRUB-a komendą:

sudo update-grub 

No nie, gdzie… Nie trzeba odłączać dysku z Windows. Jeśli instalujesz na innym dysku fizycznym, to wybierz go tam, w instalatorze Ubuntu. Potem utwórz partycję z / i systemem plików EXT4. Potrzebne 3 osobne partycje z /, /home i /…, nie pamiętam - potrzebne 3 partycje? Nie. Ja mam na jednym dysku mvme od Samsunga Windowsa i Kubuntu. Kubuntu na jednej partycji, jak Windows i działa. :smiley:

Właśnie że proponowałbym odłączyć.
Dla ludzi obeznanych z linuxem proponowany przez Ciebie sposób jest OK.
Też bym tak zrobił, ale dla świeżynek na linuxie pewniejszy będzie mój sposób.

No ok, spoko.

Może mijam się z prawdą, ale o ile mi wiadomo GRUB-a instaluje się na dysku ogólnie jako całości, trzeba traktować go jako cały obiekt, a nie rozbijać na mniejsze elementy. Czyli wybierasz /dev/sda, /dev/sdb, /dev/nvme0n1 nie podając przy tym numeru partycji jak /dev/sda1 lub /dev/nvme0n1p1, takie podejście jest raczej błędem.

Teraz raczej standardem stała się wersja 2, więc analogiczne polecenia będą brzmieć:

grub2-install /dev/sda
update-grub2

W razie konieczności można uzupełnić przedrostkiem sudo na początku wiersza.

Zakładam, że musisz wybrać dysk, ten gdzie chcesz umieścić GRUB na pamięci bądź nośniku na którym masz aktywną flagę boot lub jest oznaczony w BIOS-ie/UEFI jako ten, który powinien być czytany jako pierwszy.

Nie musisz już pisać komendy update-grub2
wystarczy:

sudo update-grub

system będzie wiedział jakiego GRUB-a ma zainstalowanego.

Panie fachowiec - /home czyli katalog użytkownika nie jest wymagany jako osobna partycja ale ze względów bezpieczeństwa warto. To raz.
A dwa, że @tomson1966 - jeśli to w miarę świeży sprzęt (nie przedpotopowy sprzed 20 lat) - ma uefi na domyślnych ustawieniach a w takiej sytuacji wymagana jest partycja efi / esp w fat32 (dla linuxa vfat) 512M w maksie którą zazwyczaj się montuje w /boot/efi. Ja jako tablicę partycji na dysku gdzie jest esp i / stosuję gpt - ale czy możliwy jest takowy rozruch z mbr to nie wiem bo nie sprawdzałem.

@tomson1966 uefi czy stary bios?
uefi - gpt, esp i / czyli minimum dwie partycje
bios - może być mbr i samo / wystarczy
Czy tryb biosu oznacza dla Ciebie tryb legacy? Po co, dlaczego?