Witajcie.
Na pierwszym dysku mam Win11. Chcę dołożyć drugi dysk I zainstalować Ubuntu. Pewnie pokaże się parę partycji Sda I Sdb przy ustawianiu instalacji Linuksa. Pytanie, gdzie mam wskazać punkt montowania Gruba? Instaluje w trybie Biosu. Kiedyś próbowałem to ogarniać ale Grub po instalacjach systemów się nie pokazywał. Dzięki za pomoc.
Najlepiej odłącz fizycznie dysk z Windows i pozostaw tylko dysk do instalacji Ubuntu. Zacznij instalację i w czasie instalacji wskaż ten dysk do instalacji GRUB-a. Potem podepnij dysk z Windowsem i w BIOS-ie ustaw start komputera z dysku na którym jest Ubuntu. Po ponownym uruchomieniu komputera z systemu Ubuntu będziesz musiał przeinstalować GRUB-a komendą:
sudo update-grub
No nie, gdzie… Nie trzeba odłączać dysku z Windows. Jeśli instalujesz na innym dysku fizycznym, to wybierz go tam, w instalatorze Ubuntu. Potem utwórz partycję z / i systemem plików EXT4. Potrzebne 3 osobne partycje z /, /home i /…, nie pamiętam - potrzebne 3 partycje? Nie. Ja mam na jednym dysku mvme od Samsunga Windowsa i Kubuntu. Kubuntu na jednej partycji, jak Windows i działa. ![]()
Właśnie że proponowałbym odłączyć.
Dla ludzi obeznanych z linuxem proponowany przez Ciebie sposób jest OK.
Też bym tak zrobił, ale dla świeżynek na linuxie pewniejszy będzie mój sposób.