Witam Was,
Od dwóch dni próbuje zainstalować grę F.A Premier League Manager 2002. Próbowałem programów takich jak Virtual Machine(nie działa) z uruchomieniem Windowsa XP. VMvare zadziałało tj. gra się włącza ale w tym momencie spowalnia i nie da się nic zrobić. Komputer mam dość dobry bo I7 dwie karty graficzne itp. Bardzo proszę o pomoc w tym temacie… W załącznieu komunikat .
Windows 10 posiada zainstalowane tylko DirectX 12, który nie zastępuje starszych wersji.
Zainstaluj DirectX 9
https://www.dobreprogramy.pl/DirectX,Program,Windows,12667.html
Zainstaluj sobie gdzieś na np. dysku “D” Windows 32-bitowy
pod grę.
Albo może ruszy w dosbox.
Jestem zdania, że ta gra jest po prostu 16 bitowa - 64 bitowe systemy mają wycięte wsparcie;
a nie brak DLL DX9.
Rozumiem że mam zrobić partycje na dysk “d”? Windows XP? Niestety zainstalowanie DX 9 nic nie pomogło…
Ta gra na pewno nie ruszy w dosbox ponieważ wymaga DirectX 8.0
Aż nie chce mi się wierzyć, że 16-bitową grę wydano w 2001.
Ktoś może ma jakiś pomysł?
Sprawdź czy ma legalną dystrybucję cyfrową - może walnięta 18 letnia płyta CD…
Rozumiem że mam zrobić partycje na dysk “d”? Windows XP?
Jak nie z:
- XP (np. jak nie chcesz potem naprawiać bootowania by wrócił Windows 10, męczyć się że sterownikami)
- Windows 10 32 bitowy (np. nie widzi ci się taki klocek dla jednej gry - ok. 16 GiB)
to może GNU/Linux z np. “PlayOnLinux”.
Wtedy z poziomu Windows 10 tylko wydziel przestrzeń pod Linuksową partycję.
Może sam instalator nie doczekał się przepisania na 32 bitowy tak szybko… = może gra da się wypakować 7-zip lub wyciągnij pliki gry z maszyny Wirtualnej jak tam pomyślnie wykonała się instalacja (potem opcjonalnie wpisy rejestru).